sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Jaser Arafat otrovan?

Devetomesečna istraga otkrila je izuzetno visok nivo radioaktivnog elementa polonijuma u Arafatovim ličnim stvarima

Jaser ArafatJaser Arafat
x
Jaser Arafat
Jaser Arafat
Glas Amerike
Pokojni dobitnik Nobelove nagrade za mir i lider Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat, koji je preminuo 2004. godine, verovatno je otrovan radioaktivnim elementom polonijumom, navodi se u studiji koju je naručila televizija "Al džazira".

Devetomesečna istraga koju su sproveli švajcarski naučnici iz Instituta za sudsku medicinu Univerziteta u Lozani, otkrila je izuzetno visok nivo polonijuma u Arafatovim ličnim stvarima, uključujući odeću, njegovu tradicionalnu maramu i četkicu za zube. "Izmerili smo neobjašnjivo visok nivo polonijuma-210 u Arafatovim stvarima, na kojima ima tragova bioloških fluida", rekao je direktor instituta Fransoa Bošud.

Naučnici kažu da bi morali da ekshumiraju Arafatovo telo i istraže njegove kosti, kao i uzorak zemljišta gde je sahranjen, da bi dokazali trovanje. Arafatova udovica Suha apelovala je na Palestinsku upravu da odobri ekshumaciju.

Svojevremeno su se pojavila nagađanja da su Arafata ubile izraelske obaveštajne službe, ali i govorkanja da je umro od ciroze jetre, raka, pa čak i side. Patris Mangan, predsednik Instituta za sudsku medicinu u Lozani, izjavio je za "Al džaziru" da su naučnici odbacili verziju o smrtonosnim bolestima. "Nije bilo ciroze jetre, nema tragova raka i leukemije, kao ni side", rekao je Mangan.

Arafat je pred smrt naglo gubio težinu, povraćao i imao dijareju, a sve su to simptomi trovanja polonijumom. Aleksandar Litvinjenko, bivši agent ruske bezbednosne službe, koji je umro 2006. od trovanja polonijumom, imao je iste simptome. Arafat je umro u francuskoj vojnoj bolnici 11. novembra 2004. godine, a sahranjen je u Ramali na Zapadnoj obali.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE