nedelja, 20. april 2014

Aktuelno

Odbrana od poplava duž američkih obala

Uragan Sendi pružio je vredne podatke urbanistima i zakonodavcima u Kaliforniji koji nastoje da zaštite tamošnje obale od sličnih katastofa

Mnoge kuće na obalama država Njujork i Nju Džersi poplavio je plimski talas izazvan uraganom SendiMnoge kuće na obalama država Njujork i Nju Džersi poplavio je plimski talas izazvan uraganom Sendi
x
Mnoge kuće na obalama država Njujork i Nju Džersi poplavio je plimski talas izazvan uraganom Sendi
Mnoge kuće na obalama država Njujork i Nju Džersi poplavio je plimski talas izazvan uraganom Sendi
Veličina slova - +
Glas Amerike
Superoluja Sendi žestoko se obrušila na američku Istočnu obalu. Na drugoj strani Amerike grad San Francisko je okružen vodom sa tri strane dok stručnjaci kažu da će u narednih 50 do 100 godina vremenske nepogode verovatno postati češće nego do sada.
 
Prema Nacionalnom istraživačkom savetu, do 2100. godine nivo mora u Kaliforniji porašće za prosečno jedan metar. Ako ne budemo smanjili oslobađanje ugljendioksida najdramatičniji efekti klimatskih promena postaće stvarnost, upozorava istraživač Pacifičkog instituta u Ouklandu, Metju Hiberger.
 
„Mislimo da će doći do pojačanih poplava, posebno tokom tih retkih nepogoda. Često se govori o „stogodišnjoj poplavi“ koja ima jedan odsto šanse da se pojavi bilo koje godine. Oni koji sada nisu u rizičnom području odjednom će se naći u njemu“, kaže Hiberger.
 
San Francisko se već sada priprema za kombinaciju višeg nivoa mora i ekstremnih vremenskih nepogoda utvrđivanjem i podizanjem obalskih barijera i drugih građevina. Donet je i zakon za obaveznu procenu rizika od klimatskih promena svake dve godine. Mape pokazuju da se mnoga područja podložna ekstremnim poplavama nalaze u čuvenoj Silikonskoj dolini.
 
Lučka uprava San Franciska, koja održava gradske obale, brine o istorijskim objektima kraj nje i utvrđuje zaštitne bedeme. Planovi za obnovu šetališta duž ulice Branan, na istočnoj obali zaliva, nedavno su dopunjeni kako bi se uzeli u obzir povećanje nivoa mora i potencijalni uticaj talasa, kaže glavni urbanista Lučke uprave, Den Hodap.
 
„Niz studija o mogućem povišenju nivoa mora po obodu zaliva predvodi Komisija za konzervaciju i razvoj, zajedno sa drugim regionalnim agencijama. Svi zajedno želeli smo da vidimo kako bi obala mogla da izgleda 2050. i 2100. godine i šta bi trebalo da planiramo za budućnost“, kaže Hodap.
 
Istovremeno Lučka uprava ima na umu prirodnu sredinu i u tim građevinskim poduhvatima koristi lokalno nabavljene obnovljive materijale, u čijoj pripremi je oslobođeno manje ugljendioksida. Hodap kaže da je važno gledati još dalje u budućnost.
 
„Morali bismo da usvojimo politiku koja osigurava da svi budući projekti uzimaju u obzir projektovani rast nivoa mora. Šetalište duž ulice Branan projektovano je da traje 75 godina, duže nego slični projekti. Takve stvari nam omogućavaju da gledamo dalje u budućnost“, kaže Hodap.
 
Lepa kalifornijska obala jedna je od njenih najvećih bogatstava ali klimatske počele su da je ugrožavaju. Na žalost, samo vreme će pokazati da li su rbanisti i zakonodavci učinili dovoljno da je zaštite.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
19.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...