četvrtak, 28. april 2016

Aktuelno

Šta raditi sa starim ajfonom?

Grupa kompjuterskih entuzijasta smislila kako da iskoristi stariji tip Eplovog pametnog telefona za zabavu i učenje o robotici

Robot Romo sa Ajfonom kao "mozgom" koristi gusenice za kretanje i savlađivanje manjih preprekaRobot Romo sa Ajfonom kao "mozgom" koristi gusenice za kretanje i savlađivanje manjih prepreka
x
Robot Romo sa Ajfonom kao "mozgom" koristi gusenice za kretanje i savlađivanje manjih prepreka
Robot Romo sa Ajfonom kao "mozgom" koristi gusenice za kretanje i savlađivanje manjih prepreka
Glas Amerike
Nekoliko kompjuterskih gikova, kako u Americi nazivaju one koji pasionirano čačkaju oko kompjutera, konstruisala je nešto što bi svaki vlasnik starijeg tipa ajfona mogao da ima – malog robota sa mozgom pametnog telefona i telom guseničara sa radio-komandom.
 
Robot nazvan Romo brzo je osvojio simpatije širom sveta. Iz fabrike kompanije Romotiv, koja ima samo 18 zaposlenih, izlazi čak 12 hiljada Romoa nedeljno.
 
U Americi, kada je neko gik – to je suprotno od kul, ali naš Romo je sada kul u čitavom svetu, kaže jedan od osnivača i direktor kompanije Romotiv, Keler Rinaudo.
 
“Šta da radite sa svojim starim ajfonom ili ajpedom? Kul odgovor bi bio: ugradiću ga u robota”, kaže Rinaudo.
 
Romo je prvi relativno jeftini robot u svetu  - cena bez telefona je svega 150 dolara.
 
“Prednost za Romoa je u tome što mnogi ljudi već imaju te uređaje”, kaže Rinaudo.
 
Kada ga kupite sve što treba da uradite je da sa interneta skinete aplikaciju i priključite ajfon na telo robota. Robo ne može da radi bog zna šta, ali može da služi kao pas čuvar.
 
“Vidite sve ono što robot vidi – kao Skajp koji se kreće u trodimenzionalnom prostoru”, dodaje Keler Rinaudo.
 
Romo može da se kontroliše preko bilo kog kompjutera u svetu dok njegovi tvorci razvijaju aplikaciju za kontrolu i preko telefona.
 
U kompaniji kažu da su iznenađeni time koliko se vlasnici emocionalno vezuju za Romoa, dodajući da je to verovatno zato što i sam može da izražava emocije, dok tumara okolo mrmljajući na svom robotskom jeziku.
 
Vlasnici kažu da Romo još ima mnoge sitne bagove, ali da je ipak zabavan drugar i kućni ljubimac i da bar ponekad može da uradi nešto korisno.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE