petak, 25. april 2014

Aktuelno

Šta raditi sa starim ajfonom?

Grupa kompjuterskih entuzijasta smislila kako da iskoristi stariji tip Eplovog pametnog telefona za zabavu i učenje o robotici

Robot Romo sa Ajfonom kao "mozgom" koristi gusenice za kretanje i savlađivanje manjih preprekaRobot Romo sa Ajfonom kao "mozgom" koristi gusenice za kretanje i savlađivanje manjih prepreka
x
Robot Romo sa Ajfonom kao "mozgom" koristi gusenice za kretanje i savlađivanje manjih prepreka
Robot Romo sa Ajfonom kao "mozgom" koristi gusenice za kretanje i savlađivanje manjih prepreka
Veličina slova - +
Glas Amerike
Nekoliko kompjuterskih gikova, kako u Americi nazivaju one koji pasionirano čačkaju oko kompjutera, konstruisala je nešto što bi svaki vlasnik starijeg tipa ajfona mogao da ima – malog robota sa mozgom pametnog telefona i telom guseničara sa radio-komandom.
 
Robot nazvan Romo brzo je osvojio simpatije širom sveta. Iz fabrike kompanije Romotiv, koja ima samo 18 zaposlenih, izlazi čak 12 hiljada Romoa nedeljno.
 
U Americi, kada je neko gik – to je suprotno od kul, ali naš Romo je sada kul u čitavom svetu, kaže jedan od osnivača i direktor kompanije Romotiv, Keler Rinaudo.
 
“Šta da radite sa svojim starim ajfonom ili ajpedom? Kul odgovor bi bio: ugradiću ga u robota”, kaže Rinaudo.
 
Romo je prvi relativno jeftini robot u svetu  - cena bez telefona je svega 150 dolara.
 
“Prednost za Romoa je u tome što mnogi ljudi već imaju te uređaje”, kaže Rinaudo.
 
Kada ga kupite sve što treba da uradite je da sa interneta skinete aplikaciju i priključite ajfon na telo robota. Robo ne može da radi bog zna šta, ali može da služi kao pas čuvar.
 
“Vidite sve ono što robot vidi – kao Skajp koji se kreće u trodimenzionalnom prostoru”, dodaje Keler Rinaudo.
 
Romo može da se kontroliše preko bilo kog kompjutera u svetu dok njegovi tvorci razvijaju aplikaciju za kontrolu i preko telefona.
 
U kompaniji kažu da su iznenađeni time koliko se vlasnici emocionalno vezuju za Romoa, dodajući da je to verovatno zato što i sam može da izražava emocije, dok tumara okolo mrmljajući na svom robotskom jeziku.
 
Vlasnici kažu da Romo još ima mnoge sitne bagove, ali da je ipak zabavan drugar i kućni ljubimac i da bar ponekad može da uradi nešto korisno.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
24.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...