Linkovi

Hilari Klinton protiv protekcionizma


Državna sekretarka Hilari Klinton sa samitu APEK-a u Vladivostoku
Državna sekretarka Hilari Klinton sa samitu APEK-a u Vladivostoku

Državna sekretarka je na samitu APEK-a navela američke investicije u azijsko-pacifičkom regionu kao primer promovisanja otvorenog ekonomskog sistema

Lideri 21 ekonomije iz azijsko-pacifičkog regiona, okupljeni u ruskom lučkom gradu Vladivostoku, raspravljaju o načinima za podsticanje globalnog rasta, uklanjanjem trgovinskih barijera.

U današnjem govoru na samitu, državna sekretarka Hilari Klinton odbacila je protekcionizam i založila se za slobodnu trgovinu. Klinton je navela američke investicije u azijsko-pacifičkom regionu kao primjer promovisanja otvorenog i pravednog ekonomskog sistema. Takođe je dodala da privatni sektor ima ulogu u promovisanju vladinih reformi.

„To znači podsticanje vlada da podrže trgovinske sporazume, sa visokim standardima, poput Trans-pacifičkog partnerstva, da bi se izbjegle štetne protekcionističke mjere. Takođe znači poštovanje pravila i prava radnika, te zapošljavanje kvalifikovanih žena. I prije svega znači nastavak ulaganja napora u razvoj, zapošljavanje i rast“, poručila je državna sekretarka.

Klinton bi tokom posjete Rusiji trebalo da se sastanke da ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, sa kojim će razgovarati o načinima da se zaustavi krvoproliće u Siriji. Vašington želi smjenu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok se Moskva protivi stranoj intervenciji.
XS
SM
MD
LG