petak, 29. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Šire se protesti povodom anti-islamskog filma

Najžešći protesti izbili su u Pakistanu, Avganistanu i Džakarti, dok je lider Hezbolaha pozvao na stalna okupljanja

Protesti u PakistanuProtesti u Pakistanu
x
Protesti u Pakistanu
Protesti u Pakistanu
Glas Amerike
Širom muslimanskog sveta u ponedeljak su nastavljeni  protesti, često praćeni nasiljem, povodom anti-islamskog amaterskog filma snimljenog u Sjedinjenim Državama.

U glavnom gradu Libana Bejrutu, lider šiitske ekstremističke grupe Hezbolah, Hasan  Nasralah, je u jednom od retkih javnih nastupa pred više hiljada pristalica, pozvao na kontinuirane proteste, optuživši američke obaveštajne agencije da stoje iza dogadjaja koji su doveli do talasa anti-američkih protesta u muslimanskom svetu.

Na severozapadu Pakistana stotine demonstranata zapalile su pres klub i jednu vladinu zgradu, uzrokujući sukobe sa policijom u kojima je najmanje jedna osoba stradala. U incidentima je učestvovalo oko 800 ljudi. Nasilne demonstracije održane su i u lučkom gradu Karačiju i u Lahoreu gde su demonstranti bacali kamenice na policiju i spalili američku zastavu.

U Avganistanu, stotine demonstranata su spaljivale automobilske gume i transportne kontejnere dok su bacali kamenice na policiju i zgrade u glavnom gradu Kabulu. Demonstranti su uzvikivali „smrt Americi“ i spaljivali američke i izraelske zastave. Zapaljena su i najmanje dva policijska automobila. Oko 50 avganistanskih policajaca pretrpelo je lakše povrede.

U Džakarti, stotine demonstranata sukobile su se sa policijom ispred američke ambasade, bacajući kamenice i Molotovljeve koktele i spaljujući automobilske gume ispred misije. To je prvo nasilje većih razmera u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji od kako su prošle nedelje počeli medjunarodni protesti povodom pomenutog filma.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE