Linkovi

Šire se protesti povodom anti-islamskog filma


Protesti u Pakistanu
Protesti u Pakistanu

Najžešći protesti izbili su u Pakistanu, Avganistanu i Džakarti, dok je lider Hezbolaha pozvao na stalna okupljanja

Širom muslimanskog sveta u ponedeljak su nastavljeni protesti, često praćeni nasiljem, povodom anti-islamskog amaterskog filma snimljenog u Sjedinjenim Državama.

U glavnom gradu Libana Bejrutu, lider šiitske ekstremističke grupe Hezbolah, Hasan Nasralah, je u jednom od retkih javnih nastupa pred više hiljada pristalica, pozvao na kontinuirane proteste, optuživši američke obaveštajne agencije da stoje iza dogadjaja koji su doveli do talasa anti-američkih protesta u muslimanskom svetu.

Na severozapadu Pakistana stotine demonstranata zapalile su pres klub i jednu vladinu zgradu, uzrokujući sukobe sa policijom u kojima je najmanje jedna osoba stradala. U incidentima je učestvovalo oko 800 ljudi. Nasilne demonstracije održane su i u lučkom gradu Karačiju i u Lahoreu gde su demonstranti bacali kamenice na policiju i spalili američku zastavu.

U Avganistanu, stotine demonstranata su spaljivale automobilske gume i transportne kontejnere dok su bacali kamenice na policiju i zgrade u glavnom gradu Kabulu. Demonstranti su uzvikivali „smrt Americi“ i spaljivali američke i izraelske zastave. Zapaljena su i najmanje dva policijska automobila. Oko 50 avganistanskih policajaca pretrpelo je lakše povrede.

U Džakarti, stotine demonstranata sukobile su se sa policijom ispred američke ambasade, bacajući kamenice i Molotovljeve koktele i spaljujući automobilske gume ispred misije. To je prvo nasilje većih razmera u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji od kako su prošle nedelje počeli medjunarodni protesti povodom pomenutog filma.
XS
SM
MD
LG