Linkovi

KiM: Krivci nepoznati i posle 14 godina


Autobus Niš ekspresa koji je napadnut u Livadicama (arhiva)
Autobus Niš ekspresa koji je napadnut u Livadicama (arhiva)

Danas je obeleženo 14 godina od napada na autobus Niš Ekspresa u Livadicama kod Podujeva kada je poginulo 12 i povređeno 43 Srba.

Parastos je služen u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu. Za ovaj zločin još uvek niko nije odgovarao. EULEKS je obustavio istragu, ali je spreman da je ponovo pokrene, ako se pojave dokazi, rekla je za Glas Amerike portparol EULEKS-a Dragana Nikolić-Solomon.

Na današnji datum pre 14 godina, 16. februara 2001. godine iz Niša je, sa uglavnom raseljenim Srbima, put Kosova krenulo šest autobusa Niš Ekspresa. U mestu Livadice kod Podujeva na magistralnom putu aktivirana je eksplozivna naprava. Dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja, koji su bili pod pratnjom KFOR-a. Poginulo je 12, a povredjeno 43 Srba.

U tom autobusu bile su i sestre Mirjana i Jelena Dragović. Mirjana nije preživela. Njena sestra Jelena kaže da čeka božju pravdu, jer po njenim rečima, ljudska više ne postoji.

"Život jesmo nastavili, mi život živimo ali nije prestalo da nas boli i nismo prestali da se sećamo, jedino nas ovaj dan ovde okupi da možemo da se setimo i da eto možda u svemu ovome nekako podelimo svoj bol", rekla je novinarima Jelena Dragović.

Eparhija raško - prizrenska i Kulturno prosvetna zajednica Kosova i Metohije svake godine parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu i poetskim časom obeležavaju dan sećanja na nastradale. Na taj način, kako ističu, žele da se žrtve tragedija na čitavom Kosovu ne zaborave.

Nakon parastosa sevštenik Bojan Krstić je u besedi istakao da se zločin u Livadicama ne sme zaboraviti.

"Njihovo stradanje nije i ne sme biti uzaludno jer njihovo stradanje i svih postradalih na ovoj svetoj zemlji zadužuje nas braćo i sestre da ostanemo i opstanemo na Kosovu i Metohiji da budemo narod Božiji kao i sveti preci naši. Da budemo dostojni svoga porekla, svoga imena i svoje zemlje", kazao je u besedi sveštenik Krstić.

Nakon parastosa žrtvama održan je i poetski čas, koji je organizovala Kulturno prosvetna zajednica Kosova i Metohije i Ekonomska škola čiji je učenik bila Mirjana Dragović

"U tom jednom bestijalnom činu, u jednom stravičnom, neljudskom, i nemoralnom činu i pred očiju velikih sila koje obećaše i rekoše da će i kamen i nebo da prevrnu da pronađu ubice i dan danas za ubice se ne zna", rekao je Ratko Popović, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Kosova i Metohije.

Parastosu je prisustvovao i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, koji je poručio da normalnog života na Kosovu neće biti dok odgovorni ne budu kažnjeni za počinjeni zločin.

"Četrnaest godina zlikovci čekaju da zaboravimo. Četrnaest godina mi čekamo pravdu. Danas sam tu da bih podelio bol koja se podeliti ne može i da poručimo onima koji čekaju da zaboravimo, da zaboraviti nećemo dok pravda ne bude zadovoljena i za ovaj i za mnoge druge zločine", kazao je Stojanović.

Portparol EULEKS-a Dragana Nikolić Solomon za Glas Amerike kaže da je EULEKS obustavio istragu povodom ovog slučaja ali da je spreman da je ponovo otvori ako se pojave dokazi.

“Vrlo je važno da počinioci ovog zločina budu izvedeni pred lice pravde, kao i za familije poginulih i nastradalih, da se zapravo kazne oni koji su krivi za smrt i povrede njihovih voljenih. Naravno misija EULEKS u svakom trenutku je spremna da ponovo otvori istragu, ukoliko se pojave novi dokazi”, kazala je Nikolić-Solomon.

Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku u martu 2009. godine oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za "slučaj Livadice", zbog, kako je tada naveo, nedostatka dokaza.

XS
SM
MD
LG