Linkovi

Zlatić osvojio prvu medalju za Srbiju


Južnokoreanac Jin Jong-oh (u sredini), Italijan Luka Teskoni (levo) i Andrija Zlatić na pobedničkom postolju u Londonu
Južnokoreanac Jin Jong-oh (u sredini), Italijan Luka Teskoni (levo) i Andrija Zlatić na pobedničkom postolju u Londonu

Strelac Andrija Zlatić osvojio bronzu u disciplini vazdušni pištolj 10 metara

Posle sinoćnje raskošne ceremonije otvaranja 30. Letnjih olimpijskih igara, koju je prema procenama pratilo milijardu ljudi širom sveta, danas su počele da se dele i prve medalje, a među dobitnicima se našao i jedan srpski olimpijac.

Strelac Andrija Zlatić osvojio je bronzanu medalju u disciplini vazdušni pištolj 10 metara. što je prvo olimpijsko odličje za 34-godišnjeg strelca i 99. olimpijska medalja za Srbiju na Igrama od prvog učešća, 1912. u Stokholmu.

Od ostalih sportista iz Srbije, uspešni su bili teniseri Janko Tipsarević i Ana Ivanović, dok su Viktor Troicki i Jelena Janković završili takmičenje u singlu.

Kod veslača, dvojac Stojić - Beđik nije uspeo da se direktno plasira u polufinale, već će u ponedeljak šansu tražiti u repesažu, plivači Đorđe Marković i Čaba Silađi nisu uslei da prođu kvalifikacije u trkama na 400 metara slobodno, odnosno 100 metara prsno, a poraz su doživele i odbojkašice u prvom meču protiv Kine - 3:1 u setovima, iako su vodile sa 1:0.

Stonoteniser Marko Jevtović poražen je od veterana, legendarnog belgijanca Žan-Mišela Sejva, dok su bicklisti Stević i Kasa uličnu trku završili kao 53, odnosno 109.

Za razliku od svog kolege Zlatića, reprezentativke u streljaštvu, Andrea Arsović i Ivana Maksimović nisu uspele da dođu do finala u disciplini vazdušna puška 10 metara, prvoj disciplini održanoj danas, koja je prvu zlatnu medalju u Londonu, donela Kineskinji Ji Siling.

Bahai al-Hamad, takođe takmičarka u streljaštvu postala je prva žena iz Katara učesnik olimpijskih igara.

U dizanju tegova, Kineskinja Vang Mingdžuan nastavila je svoju desetogodišnju nepobedivostu kategoriji do 48 kilograma. S druge strane, albanski dizač tegova Hisein Pulaku postao je prvi sportista na Igrama u Londonu diskvalifikovan zbog dopinga.

Težak dan imao je i osvajač osam zlatnih medalja iz Pekinga, američki plivač Majkl Felps koji se jedva kvalifikovao za finale na 400 meatra mešovito. Felps je ostvario tek osmo vreme u kvalifikacijama.

Evakuacija u Hajd parku


U međuvremenu, londonska policija saopštila je da je Hajd park potpuno otvoren za javnost pošto je obavljena istraga u vezi sa sumnjivim paketom.

Ranije danas, vlasti su evakuisle deo parka u centralnom Londonu, a jedan viši zvaničnik policije rekao je dopisniku Glasa Amerike da je sumnjivi paket pronađen u blizini Izložbenog centra Ruska kuća, izložbe čiji je sponzor ruska vlada.

Policija je odlučila da ukloni sve u prečniku od 100 metara od mesta gde je pronađen paket, što je ipak veoma mali deo parka, koji se prostire na površini od 142 hektara. Kasnije, vlasti su objavile da je situacija razrešena i da nema zabrinutosti u vezi sa bezbednošću.
XS
SM
MD
LG