Linkovi

Analitičari: SAD mogle ranije da reaguju


Snimak napada na rafineriju u Siriji iz američkog borbenog aviona. Rafinerija Džeribe Vest navodno je na crnom tržištu zarađivala i do dva miliona dolara dnevno za Islamsku državu
Snimak napada na rafineriju u Siriji iz američkog borbenog aviona. Rafinerija Džeribe Vest navodno je na crnom tržištu zarađivala i do dva miliona dolara dnevno za Islamsku državu

Da li su SAD mogle da učine više da spreče uzdizanje ISIS-a, odnosno da ranije reaguju u građanskom ratu u Siriji?

Američki predsednik Barak Obama najavio je da će vazdušni napadi na pripadnike Islamske države u Siriji po svemu sudeći potrajati neko vreme jer - kako se izrazio - „to je rak koji je predugo rastao“. Postavlja se pitanje šta bi bilo da je predsednik Obama reagovao ranije u Siriji i naoružao umerenije protivnike kako Islamske države tako i sirijske vlade?

Sirijski pobunjenici već dugo traže pomoć u borbi protiv kako vladinih snaga, tako i ekstremnijih paravojnih formacija, među kojima i Islamske države, poznate i kao ISIL ili ISIS.

Jordanski kralj Abdula izjavio je za TV mrežu CBS da je međunarodna zajednica mogla da spreči uzdizanje Islamske države da je ranije identifikovala ekstremiste u Siriji.

Na zasedanju generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdula je naglasio da akcija koja je u toku ne sme da popusti.

"Teroristi i kriminalci čija su meta Sirija, Irak i druge zemlje danas su ekstremni odraz globalne pretnje. Našoj međunarodnoj zajednici neophodna je kolektivna strategija kako bi obuzdali i porazili takve grupe ".

Stoga, da li je bilo lakše poraziti ekstremiste Islamske države da je kolektivna strategija utvrđena ranije? Američki zvaničnici kažu da su odložili mešanje u konflikt u Siriji, delom i zbog zabrinutosti u čijim rukama bi moglo da završi američko oružje.

Analitičar američkog Instistuta za mir Stiv Hajdeman dovodi u pitanje sumnje predsednika Obame o spremnosti umerenih pobunjenika da se bore.

"Mislim da je to što je naoružanu opoziciju opisao kao poljoprivrednike i trgovce i farmaceute duboko pogrešno. Ogromna većina naoružane sirijske opozicije ima iskustvo u vojsci".

Hajdeman kaže da je ranija pomoć toj pobunjeničkoj armiji mogla da promeni stanje stvari na terenu.

"Mislim da smo mogli da napravimo razliku tako što bi zaustavili rast ISIS-a i održali pod kontrolom vojno napredovanje Asadovog režima. Mislim da smo mogli da doprinesemo stvaranju okruženja pogodnijeg za postizanje dogovora kroz pregovore u Siriji, da smo bili spremni da se uključimo ranije, da obezbedimo oružje umerenim elementima naoružane opozicije".

Ranija američka akcija možda bi pomogla da se promeni vojna ravnoteža, kaže analitičarka Centra za novu američku bezbednost Nora Bensahel.

"Da, možda smo mogli da uradimo nešto da sprečimo ISIS da se ovako uzdigne, ali ne znamo kakvi bi se drugi problemi pojavili".

Bensahel dodaje da je američka politika mogla da se zaglavi u vojnu akciju.

"To bi značilo da ranije intervenišemo na strani jednog ili više subjekata u sirijskom građanskom ratu, što je moglo da izazaove ogromne regionalne strateške komplikacije – one koje upravo procenjujemo".

Za sada, čak i saveznici iz redova sunitskih Arapa, koji su se pridružili vazdušnim napadima u Siriji i Iraku, takođe podržavaju vladu u Bagdadu, koju predvode šiiti. Da li će američke kopnene trupe ostati izvan ove borbe, zavisiće umnogome od snage iračke vojske i čvrstine sirijskih pobunjenika, koje administracija predsednika Obame – sada i zakonski – može da obučava i naoružava.

XS
SM
MD
LG