Linkovi

Analitičari pozdravljaju osnivanje Banke BRIKS-a


Lideri zemalja članica BRIKS-a za vreme samita u Brazilu, 15. jula 2014.
Lideri zemalja članica BRIKS-a za vreme samita u Brazilu, 15. jula 2014.

Dok neki analitičari sumnjaju da će nova institucija biti išta više od političkog bloka, drugi je pozdravljaju kao konkurenciju MMF-u, sa obrazloženjem da je svetu neophodna pomoć kada se radi o finansiranju razvoja.

Kada je prošlog meseca objavljeno da su takozvane zemlje BRIKS-a - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika postigle dogovor da osnuju sopstvenu razvojnu banku, neki analitičari su izrazili sumnju da će nova institucija postati išta više od političkog bloka. Međutim, drugi pozdravljaju plan sa obrazloženjem da je svetu neophodna sva pomoć kada se radi o finansiranju razvoja.

Na prošlomesečnom sastanku u Brazilu, predstavnici zemalja BRIKS-a, dogovorili su se da uspostave banku za razvoj, kako bi umanjile dominaciju Zapada u domenu međunarodnog finansiranja.

„Nova razvojna banka BRIKS-a na početku će raspolagati sa valutnim rezervama od stotinu milijardi dolara. Osnivački kapital od 50 milijardi dolara, ravnopravno će obezbediti zemlje članice BRIKS-a, svaka po deset milijardi“, izjavila je Dilma Rusef, predsednica Brazila.

Neki analitičari su bili zabrinuti, pošto je međunarodno finansiranje isključivo područje poznatih institucija, kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond, kojim rukovode zapadne zemlje.

Kurtis Čin je bio američki predstavnik u Azijskoj razvojnoj banci (ADB). Za Glas Amerike je govorio preko Skajpa:

„Uvek postoji neizvesnost i mala doza straha od budućnosti, ali ja uvek kažem ljudima da ne treba strahovati. Treba prigrliti neizvesnost“.

S njim se slaže i stručnjak Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir Uri Daduš, koji prati kretanje svetske privrede:

„Svetu je potrebno više finansiranja razvoja, naročito u oblasti infrastrukture. Dopada mi se ideja o konkurenciji, ne samo u privatnom sektoru, već i među javnim institucijama, ukoliko je konstruktivna i usaglašena“.

Daduš upozorava da će rukovodstvu nove banke biti neophodna disciplina.

„Moraće da poseduju veliko tehničko umeće u određenim oblastima. Moraju da shvate kako se sarađuje sa zemljama u razvoju, u okruženju koje je prepuno izazova. Zato su Svetska banka i MMF razvili sveubuhvatne mere obezbeđenja“.

A šta brine Kurtisa Čina?

Verujem da će zemlje BRIKS-a shvatiti da rešenje ekonomskog razvoja ne znači osnivanje nove banke, već kontrola birokratije, propisa, intervencija, korupcije, sektaštva, koji trenutno sprečavaju razvoj zemalja, kao što je Burma, ali i samih članica BRIKS-a“.

Indija će prva biti na čelu rotirajućeg predsedništva banke, čije će se sedište nalaziti u Šangaju. Međutim, stručnjaci smatraju da će proći neko vreme pre nego što banka odobri prvi zajam.

XS
SM
MD
LG