subota, 30. april 2016

Intervju

Mahmud: Salafisti politički izazov "Bratstvu"

Analitičar Amin Mahmud za naš program govori o podelama u egipatskom društvu izmedju Salafista, pristalica Muslimanskog bratstva i liberalnih elemenata.

Branko Mikašinović
Aktivista u organizaciji “Američko-egipatski stratreški savez”, Amin Mahmud, osvrnuo se u razgovoru za Glas Amerike na tekuće podele u egipatskom društvu, uticaj islamista i stav Kaira prema Siriji i Izraelu.
 
Mahmud: “Egipatsko društvo je politički podeljeno na pristalice Salafista, koji uživaju poštovanje egipatskog stanovništva, koji su konzervativniji i manje pragmatični od “Muslimanskog bratstva”, čiji predsednik Mohamed Morsi sada upravlja Egiptom, dok poseban segment predstavljaju sekularni i liberalniji elementi. Salafisti su u stvari politički izazov “Muslimanskom bratstvu”, koje tvrdi da su sadašnji protesti nastojanja ekstremnih elemenata da potkopaju upravu predsednika Morsija. U medjuvremenu, brojni Egipćani izražavaju bojazan da bi demonstracije i nasilje mogli da izbegnu kontroli i ponovo se okreću ka vojsci kao faktoru stabilnosti.”
 
Glas Amerike: U kojoj je meri esktremni islamizam prisutan na egipatskoj političkoj sceni?
 

Mahmud: “Uticaj Salafista u Egiptu raste: broj njihovih članova je sve veći; imaju više stranaka, a na parlamentrnim izborima su dobili oko 50 odsto glasova manje u poredjenju sa “Muslimanskim bratstvom”. Medjutim, “Bratstvo” je najstarija i najbrojnija islamska organizacija, osnovana 1928. godine, i sada predstavlja dominantnu političku grupu u Egiptu. Otkako je “Bratstvo” rešilo da krene putem strategije političke paritcipacije, ono je na izborima 1984. i 2005. dobilo oko 20 odsto poslaničkih mesta. “Bratstvo” smatra da bi sadašnji nemiri i demonstracije protiv predsednika Morsija mogli da još više destabilizuju zemlju i gurnu je u veći ekstremizam.”
 
Glas Amerike: Kakva je pozicija Egipta u pogledu Sirije i Izraela?
 
Mahmud: “U pogledu Sirije, predsednik Morsi želi da angažuje Iran, Tursku i Saudijsku Arabiju, da bi se rešio sirijski gradjanski rat na miroljubiv način, pošto smatra Teheran ključnim faktorom krizne situacije. Pitanje je da li će Iran promeniti svoj stav prema Siriji i u kom pravcu. Što se tiče Izraela, Egipat podržava prava Palestinaca na državu i zalaže se da Izrael prihvati takvo rešenje i da se povuće sa teritorija koje je okupriao 1967. godine, odnosno iz Gaze i sa Zapadne obale. Ako Izrael nastavi sa izgradnjom naselja na Zapadnoj obali, ne znam da li će uopšte biti moguće ostvariti ideju o koegzistenciji dve odvojene države.”
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE