Linkovi

Amerikanci podržavaju Obamu u vezi sa ISIS-om


Obama tokom govora o Islamskoj državi koji su prenosile sve američke nacionalne TV mreže
Obama tokom govora o Islamskoj državi koji su prenosile sve američke nacionalne TV mreže

Iako mu popularost opada, američki predsednik nailazi na sve veću podršku za promenu politike, jer su građani postepeno uvideli da im se ne dopada spoljna politika koju su prvobitno tražili, već žele da SAD na tom planu budu odlučnije i uspešnije...

Govor predsednika Obame o planovima SAD da “oslabe i unište” Islamsku državu dospeo je do miliona Amerikanaca pošto je prenošen u udarnom večernjem terminu na nacionalnoj televiziji. Obama je govorio u vreme dok su Amerikanci, po svemu sudeći, spremniji da podrže smeliji, tvrdji pristup spoljnoj politici.

Odlučne reči predsednika Obame:

“Znam da su mnogi Amerikanci zabrinuti zbog tih pretnji. Večeras želim da znate da će se SAD suočiti s njima, sa snagom i odlučnošću”.

Njegov govor i strategija naišli su na raznovrsne reakcije Amerikanaca.

"Pitam se do koje mere će naše prisustvo tamo da stvori nove izazove u smislu anti-amerikanizma? Kako će stvari izgledati za deset godina kao posledica ove akcije”, kaže Čeri Eškroft iz Vašingtona.

Stejša Lindzli iz Nevade želi akciju.

"Ako već hoćemo da odemo i uradimo nešto – hajde da krenemo! Izgleda mi kao da odugovlačimo. Na neki način bih volela da kad odemo, pokažemo još veću silinu".

S druge strane, Džon Miler iz Teksasa plaši se žrtava...

"Nadam se da nećemo morati da šaljemo vojnike, da naši ljudi neće morati da ginu. Tragedija je da bilo ko gine, ali ako su oni već izabrali put ubistava, dužnost je naše vlade da nas zaštiti”.

Iako mu popularost opada, predsednik Obama nailazi na sve veću podršku za promenu politike, kaže Majkl O’ Henlon sa Instituta Brukings.

“Amerikanci su postepeno uvideli da im se ne dopada spoljna politika koju su prvobitno tražili. Oni žele odlučniju i uspešniju spoljnu politiku, a Obama sada pokušava da krene u tom smeru”.

Najnovije ankete pokazuju da raste podrška smelijem pristupu protiv Islamske države. Anketa koju su sproveli "Vol Strit Džornal" i TV mreža "NBC" pokazala je da 61 odsto Amerikanaca podržava vazdušne udare na Islamsku državu.

Anketa "Vašington Posta" i TV mreže "ABC" otkriva da 71 odsto podržava vazdušne udare u Iraku, dok 65 procenata podržava vazdušne udare u Siriji.

A najnovija anketa centra "Pju" pokazuje da 54 odsto Amerikanaca smatra da američka spoljna politika nije dovoljno odlučna.

Te cifre odražavaju reakciju javnosti na brutalni video snimak pogubljenja dvojice novinara, smatra Kerlin Bouman iz Instituta Amerikan Enterprajz.

“Jasno je da američka javnost reaguje na pretnju ISIS-a, na ono što su čuli o novoj i veoma opasnoj terorističkoj organizaciji. Medjutim, takodje mislim da tu postoji svest da u ratu protiv terorizma neće moći da se pobedi preko noći”.

Za predsednika Baraka Obamu, smer je jasan:

“Naša sopstvena bezbednost zavisi od spremnosti da uradimo šta je potrebno da bismo branili ovu zemlju i podržali vrednosti iza kojih stojimo”.

Pitanja sa kojima se sada suočava predsednik Obama – u kampanji uništenja Islamske države koja će, po svemu sudeći, biti duga, spora i promišljena, jeste koliko će komplikovano postati američko angažovanje i koliko će dugo opstati podrška američke javnosti.

XS
SM
MD
LG