Linkovi

Američki farmeri za ukidanje embarga Kubi


Pijaca u Havani (snimak od 15. januara, 2015.)
Pijaca u Havani (snimak od 15. januara, 2015.)

Među najsnažnijim pristalicama ukidanja embarga Havani su američki poljoprivrednici, koji Kubu vide kao relativno novo tržište za izvoz.

Prema istraživanju Pju riserč centra, koje je sprovedeno u januaru, više od 60 odsto Amerikanca podržava odluku predsjednika Baraka Obame da uspostavi pune diplomatske odnose sa Kubom, što bi na kraju dovelo i do ukidanja ekonomskog embarga uvedenog za vrijeme Kenedijeve administracije 1960-tih godina. Među najsnažnijim pristalicama ukidanja embarga su američki poljoprivrednici, koji Kubu vide kao relativno novo tržište za izvoz.

Iako je sjetva tek za nekoliko mjeseci, poljoprivrednik iz Ilinoisa Tomas Marten je uzbuđen zbog budućnosti, s obzirom na to da bi više njegovih proizvoda moglo da bude izvezeno u nekada nedostupnu Kubu.

“Na našoj farmi uzgajamo i posebne vrste kukuruza, koji nije genetski modifikovan i koji je isključivo namijenjen izvoznim tržištima. Zbog toga bi imali koristi od izvoza na Kubu”.

Marten ističe da bi ukidanje embarga moglo da doprinese povećanju profita za 15 odsto. Izvoz proizvoda na Kubu, koja uvozi oko 80 odsto hrane, bio bi nezamisliv za njegovog oca.

“Embargo je bio na snazi dok su se moj otac i stričevi bavili poljoprivredom. Kubansko tržište nije otvoreno za Sjedinjene Države već više od 54 godine”.

Tomas Marten je dio grupe poljoprivrednika koji traže od zakonodavaca da ukinu embargo. Međutim, i prije nego što je predsjednik Obama najavio otvaranje prema Kubi, proizvodi sa poljoprivrednih dobara u Ilinoisu već su bili dostupni Kubancima. Mark Albertson je iz Udruženja uzgajivača soje u Ilinoisu.

“Poljoprivreda je izuzeta iz trgovinskog embarga zahvaljujući Zakonu o trgovinskim sankcijama i reformi, koji je uvojen za vrijeme predsjednika Klintona. Međutim, i dalje se suočavamo sa velikim brojem prepreka”.

Jedna od tih prepreka je to što Kubanci za proizvode moraju da plaćaju unaprijed i to gotovinom, jer Sjedinjene Države ne mogu da daju kredite Kubi.

“Zbog toga nismo konkurentni i izvoz poljoprivrednih proizvoda na Kubu je dramatično opao poslednjih godina”, kaže Albertson.

“Smatramo da ekonomski razvoj znači slobodu”, kaže Pol Džonson je potpredsjednik Američke poljoprivredne koalicije za Kubu.

“Mi predstavljamo američku poljoprivredu u trgovinskim odnosima sa Kubom”.

Džonson ističe da ukidanjem embarga i davanjem kredita Kubi, Sjedinjene Države postaju konkurentnije – naročito zbog blizine ostrvu.

“Kompanije su uzbuđene zbog tih mogućnosti”.

To pokazuje i brzina kojom se popunjavaju mjesta za put na Kubu, koji Džonson organizuje. Među poljoprivrednicima i poslovnim ljudima koji u martu putuju u tu ostrvsku zemlju je i Tomas Marten, kojem će to biti druga posjeta Kubi. Marten je optimista u pogledu buduće trgovine, ali je istovremeno svjestan i izazova.

“Ima mnogo problema na kojima treba da radimo kada je riječ o ljudskim pravima. Vidio sam da je veliki broj crkava zatvoren na Kubi i, kao poljoprivrednika i katolika, zabrinjava me situacija u vezi sa poštovanjem ljudskih prava. Međutim, embargo nije mnogo poboljšao uslove u poslednje 54 godine”.

Predsjednik Obama je u govoru o stanju nacije zatražio od Kongresa da počne da radi na ukidanju embarga i Marten se nada da će se, nakon žetve naredne godine, više njegovih proizvoda na kraju naći na kubanskom tržištu.

XS
SM
MD
LG