Linkovi

Nova terapija za obolele od Alchajmera


Terapija lečenja bolesnika od Alchajmera
Terapija lečenja bolesnika od Alchajmera

Alchajmerova bolest je zastrašujuća, ne samo za one koji pate od progresivnog gubitka pamćenja, već i za njihove najmilije. Ali na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu kažu da novi način za tretiranje Alchajmera pokazuje rezultate koji obećavaju zaustavljanju dela gubitka pamćenja.

“Nisam mogla da se setim razgovora koji sam imala sa svojom decom i suprugom. Počela sam da proveravam u kalendaru sve vreme.”

Ova 55-godišnja advokatica nije želela da otkrije svoj identitet zato što pati od progresivnog gubitka pamćenja povezanog sa ranim Alchajmerom, ali ona i dalje radi. Ona je jedan od deset pacijenata koji su primili novu terapiju za tretiranje gubitka pamćenja.

“Sada imam mnogo više poverenja u svoj rad i ne plašim se da ću nešto da zaboravim. Ne moram da zavisim od svoje liste zadataka. Ne moram sve da zapisujem.”, kaže ista advokatica.

Dejl Bredesen iz Iston centra za istraživanje Alchajmerove bolesti na univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu, kaže da je 90 odsto pacijenata, koji pate od Alchajmerove bolesti ili drugih kognitivnih poremećaja, pokazalo poboljšanje u svom pamćenju. On kaže da nova terapija tretira pacijenta holistički, za razliku od tradicionalnog tretmana za Alchajmerovu bolest. On dodaje da brojni faktori, uključujući životni stil, mogu da stvore neravnotežu u aktivnostima mozga što vodi do gubitka pamćenja.

“Ustanovili smo 36 različitih delova te mreže koji doprinose toj neravnoteži. Tako da, ako ste hronično na pogrešnoj strani tog balansa, vi zapravo kidate vezu, umesto da je stvarate. To na duži period može da vodi ka Alchajmerovoj bolesti.”

Trideset šest različitih elemenata uključuju način ishrane određene osobe, vežbanje i spavanje. Kroz snimanje mozga, krvnu sliku i pitanja životnog stila, Bredesen je stvorio pojedinačnu terapiju za svakog pacijenta. Tretmani su uključili promene životnog stila ali i lekove i zamene za lekove. On opisuje tu novu terapiju kao kombinaciju zapadnog shvatanja ljudskog tela sa istočnjačkim pristupom čitavom pacijentu.

“Koristimo kombinaciju koja spaja ta dva pristupa kako bi stvorili novu vrstu lekara koji praktikuje različite vrste medicine, koji razume osnove molekularne genetike ali takođe razume potrebu da spoji te stvari u obliku mreže.”

Bredesen kaže da je 9 pacijenata pokazalo poboljšanje u roku od 3 do 6 meseci, dok je deseti pacijent bio u suviše poodmakloj fazi bolesti da bi se videli rezultati. Centar na univerzitetu Kalifornije sada radi sa 30 novih pacijenata i dalje proširuje svoje istraživanje.

XS
SM
MD
LG