utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Alžir: Broj žrtava bi mogao da raste

Saopšteno da je u kompleksu u Ain Amenasu danas pronađeno još 25 leševa i da je verovatno reč o nekim od stotina uposlenih Alžiraca i stranaca

Dvojica Britanaca, bivši taoci oslobodjeni iz kompleska BP-a u AlžiruDvojica Britanaca, bivši taoci oslobodjeni iz kompleska BP-a u Alžiru
x
Dvojica Britanaca, bivši taoci oslobodjeni iz kompleska BP-a u Alžiru
Dvojica Britanaca, bivši taoci oslobodjeni iz kompleska BP-a u Alžiru
Glas Amerike
Alžirski funkcioneri su saopštili da su pripadnici bezbednosnih snaga pretražujući kompleks pogona za eksploataciju prirodnog gasa koji su napali islamski ekstremisti, pronašli leševe još nekih talaca pobijenih tokom četvorodnevne opsade objekta.

Danas je saopšteno da je u kompleksu u Ain Amenasu pronađeno još 25 leševa i da je po svemu sudeći reč o nekim od stotina Alžiraca i stranaca koji su radili u tom pogonu kada su ga prošle srede zauzeli islamisti. Pripadnici alžirskih bezbednosnih snaga su juče oterali ekstremiste iz kompleksa.

Alžirska državna novinska agencija izveštava da su ekstremisti tokom bitke ubili sedam talaca i da su alžirski vojnici ubili 11 otmičara. U jučerašnjem izveštaju Alžirske vlade, navedeno je da je ukupno poginulo 23 taoca i 32 ekstremista. Britanski premijer Dejvid Kameron je danas saopštio da je potvrđeno da su poginula tri oteta Britanca, a da se za još tri veruje da su mrtvi.

Američki funkcioneri su potvrdili smrt jednog Amerikanca. Kameron je rekao da odgovornost za ubijanje „nedvosmisleno leži“ na – kako se izrazio – „teroristima koji su izvršili ovaj podmukao i kukavički napad“. Francuski predsednik Fransoa Oland je podržao alžirsku akciju i rekao da ona predstavlja „najprikladniji“ odgovor „hladnokrvno rešenim teroristima“.

Alžirski ministar komunikacija Muhamed Said je danas saopštio da su napadači poreklom iz šest zemalja i da su postavili mine oko kompleksa koje vojnici sada uklanjaju. Alžir je saopštio da su u početnom napadu na kompleks u četvrtak, oslobođeni 107 stranih talaca i 685 Alžiraca.

Strani taoci su iz Sjedinjenih Država, Britanije, Japana, Norveške, Rumunije, Filipina, Francuske, Malezije i Austrije. Poslove su zajednički vodile firme iz Alžira, Britanije i Norveške. Američki Državni sekretarijat je izdao upozorenje za Amerikance u Alžiru.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE