Linkovi

Alen Rikman preminuo od raka


Alen Rikman 1946 - 2016.
Alen Rikman 1946 - 2016.

Jedan od najomiljenijih britanskih glumaca, Alan Rikman, koliko filmska toliko i pozorišna zvezda, preminuo je u 70. godini života.

U saopštenju njegove porodice navodi se da je uzrok smrti bio rak.

Rikman je rođen 1946. u radničkoj porodici u Londonu, školovao se na prestižnoj Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti, a tokom karijere koja je trajala više od 30 godina postao je jedan od najpoznatijih britanskih glumaca.

Rikman je dobio nagrade Emi i Zlatni globus za ulogu ludog sveštenika u filmu "Raspućin", u produkciji kablovske TV mreže HBO. Uloga koja je pokrenula njegovu karijeru bila je u komadu "Opasne veze" sa Kraljevskom Šekspir kompanijom 1985, posle čega je dobio i brojne filmske uloge, često kao zlikovac, kao što je to bio slučaj u filmu "Umri muški" i serijalu "Heri Poter", koji mu je doneo armiju novih fanova, zahvaljujući tumačenju mračnog profesora Severusa Snejpa.

Među poslednjim ulogama, glumio je Ronalda Regana u filmu "Batler" Lija Denijelsa, a bio je i glas gusenice u nastavku "Alise u zemlji čuda" Tima Bartona, koji treba da se pojavi u bioskopima kasnije ove godine.

Njegov mlađi kolega Danijel Redklif, s kojim je igrao u Hariju Poteru opisao ga je kao izuzetno dobrog, zabavnog i darežljivog.

"Alan Rikman je bez sumnje jedan od najboljih glumaca, s kojima ću ikada raditi", napisao je Redklif u saopštenju objavljenom na internetu. "On je takođe jedan od najlojalnijih ljudi koje sam upoznao u filmskoj industriji".

XS
SM
MD
LG