Linkovi

Crna Gora: Potraga za autorima ekstremnih poruka


Pripadnici Islamske države u Raki, Siriji.
Pripadnici Islamske države u Raki, Siriji.

U reakcijama na društvenim mrežama i u komentarima čitalaca našle su se i dodatne ekstremističke poruke, koje obrađuju crnogorske bezbjednosne službe u pokušaju da otkriju njihove autore.

Nakon što su crnogorski internet i štampani mediji objavili posljednju video poruku terorističkih prijetnji Islamske države državama regiona među kojima je i Crna Gora, to je izazvalo veliki broj komentara na društvenim mrežama. Nekoliko komentara je sadržalo posrednu podršku namjerama ove terorističke grupe. Među desetinama komentara na sajtu "Vijesti" nalaze se i oni kojima se pozivaju Muslimani da se ujedine jer je Alah jedan "kako bi napravili njegov svijet".

Ekstremističke poruke se odnose na anonimne komentatore na portalu dnevnog lista „Vijesti“ u kojima se poziva na osvetu . Crnogorsko državno tužilaštvo je tim povodom naložilo Upravi policije da utvrdi identitet osoba koje su poslale sporne komentare. Kako pišu „Vijesti“ Uprava policije pokušava da utvrdi identitet osoba koje su juče postavile komentare na portalu tog lista a kojima se prijeti nemuslimanima, te da inspektori prijetnje istražuju uz pomoć Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Teroristi su u video poruci pod nazivom "Mi smo islamski hilafet - kasida", koja je postavljena na YouTube kanalu, objavili da će pokoriti Crnu Goru, kao i cijeli Balkan. Podsjetimo, problem odlaska na strana ratišta i pridruživanja terorističkim grupama pojedinaca iz regiona, bio je tema međunarodnog skupa koji je održan u Budvi početkom juna.

Povodom tadašnje video poruke ekstremista u kojima se poziva na ubistva i terorističke akte na prostoru Balkana i Crne Gore, ministri pravde i unutrašnjih poslova su saopštili da pozive džihadista treba shvatiti ozbiljno, ali ne treba precjenjivati, te da zemlje Balkana imaju šansu da spriječe negativne posljedice zajedničkim aktivnostima. Slijedi arhivski sniman ministra pravde Duška Markovića:

„Svaki pojedinac koji je uzeo učešće u vojnim operacijama Islamske države u Siriji i Iraku predstavlja prijetnju za zajednicu iz koje je došao, a to znači i države Balkana generalno. Ovaj poziv je takođe veoma ozbiljna stvar, naravno ne treba je sada precjenjivati jer znamo da je propaganda snažan alat u rukama ISIL-a. Djelovanje Islamske države kao terorističke organizacije je prijetnja za svaku tačku na zemljinoj kugli. Danas veliki broj ljudi strada i trpi ozbiljne posljedice. Mi na Balkanu, mislim da imamo šanse da tako nešto spriječimo."

XS
SM
MD
LG