utorak, 09. februar 2016

Aktuelno / Amerika

Karzai počinje posetu SAD

Avganistanski predsednik, koji u petak treba da se sastane sa predsednikom Obamom, dolazi na razgovore o budućnosti posle povlačenja američkih snaga.

Glas Amerike
Do kraja dana u Vašington treba da doputuje avganistanski predsednik Hamid Karzai, na razgovore o budućnosti Avganistana posle povlačenja američkih borbenih snaga iduće godine.

Karzai u petak u Beloj kući treba da se sastane sa predsednikom Obamom. Tokom trodnevne posete, predviđeni su razgovori i sa drugim američkim funkcionerima, uključujući i sekretara za odbranu Liona Panetu.

Očekuje se da  teme razgovora budu bezbednost, ekonomska i politička tranzicija, opremanje i jačanje avganistanskih snaga, pregovori o miru sa Talibanom i bilateralni bezbednosni sporazum Avganistana i Sjedinjenih Država.

Američki i avganistanski funkcioneri treba da se dogovore o obimu američkog vojnog osoblja koje će ostati u Avganistanu, kada se međunarodne borbene snage iduće godine povuku iz zemlje.

"Napad insajdera" u Avganistanu

U jučerašnjem napadu muškarca odevenog u avganistansku uniformu, poginuo je jedan pripadnik NATO  snaga u Avganistanu.

Predstavnik koalicionih snaga, brigadni general Ginter Kac, saopštio je da je napadač pucao na vojnika u vojnoj bazi u pokrajini Helmand, na jugu Avganistana.

General Kac je rekao da je u incidentu ubijen i napadač, a lokalni izvori navode da je tokom napada ranjeno još nekoliko britanskih vojnika. Taliban je preuzeo odgovornost za napad, a portparol Talibana je uputio elektronsku poruku jednoj zapadnoj novinskoj agenciji u kojoj  objašnjava da je napad izvršio - kako se izrazio - ekstremista koji se “infiltrirao” među koalicione vojnike.

Komanda NATO-a u Avganistanu je saopštila da je to bio najnoviji u nizu takozvanih “ napada insajdera”.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
08.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE