Linkovi

Kunduz: 33 osobe još uvek medju nestalima


Bolnica kojom je rukovodila organizacija Lekari bez granica u Kunduzu (posle bombardovanja)
Bolnica kojom je rukovodila organizacija Lekari bez granica u Kunduzu (posle bombardovanja)

Organizacija Lekari bez granica saopštila je da se 33 osobe i dalje vode kao nestale posle američkih vazdušnih napada na bolnicu te medjunarodne humanitarne organizacije

Lekari bez granica, poznati po francuskom akronimu MSF, saopštili su da je medju nestalima devet pacijenata i 24 članova osoblja. Organizacija navodi da bi još tela moglo da bude pronadjeno unutar bolnice, ali čeka da ponovo dobije pristup tom objektu posle okončanja operacija u Kunduzu.

“Još uvek smo u šoku”, rekao je novinarima u Kabulu Gijem Molini, predstavnik te grupe u Avganistanu, i dodao: “Izgubili smo veliki broj kolega i u ovom trenutku je jasno da ne želimo da preuzmemo rizik za pripadnike našeg osoblja. Mi ne kontrolišemo tu bolnicu.”

Lekari bez granica su obustavili svoj rad u Kunduzu nakon bombardovanja prošle subote i zahtevali da bude obavljena nezavisna istraga napada u skladu sa Ženevskim konvencijama. Ista grupa navodi da su istrage koje trenutno sprovode SAD, Avganistan i NATO – nedovoljne, i nagovestila da je taj napad ravan ratnom zločinu. Medju ubijenima je 10 pacijenata i 12 pripadnika Lekara bez granica.

XS
SM
MD
LG