Linkovi

Abas u Beogradu: Podrška i saradnja


Palestinski predsednik Mahmud Abas i predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom susreta u Beogradu, 10. juna 2015.
Palestinski predsednik Mahmud Abas i predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom susreta u Beogradu, 10. juna 2015.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i palestinski predsednik Mahmud Abas otvorili su danas u Beogradu zgradu nove ambasade Palestine, a prethodno su dva predsednika razgovarala o odnosima dve zemlje, dešavanjima na Kosovu i na Bliskom istoku.

Uz zahvalnost Srbiji što je glasala u UN da Palestina dobije status države nečlanice u Svetskoj organizaciji, palestinski predsednik Mahmud Abas je tokom današnjem posete Beogradu izjavio da da njegova zemlja kao jedini uslov za početak dijaloga sa Izraelom postavlja zahtev da se zaustavi naseljavanje palestinskih teritorija.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Abas je istakao da nisu tačne tvrdnje izraleskog premijera Benjamina Netanjahua da Izrael šest godina već traži pregovore, a da ih druga strana odbija:

"Mi smo za pregovore već 60 godina i ne verujemo u bilo koji drugi način da postignemo ciljeve osim mirovnih pregovora. Nije istina to što kažu da mi nećemo pregovore šest godine."

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je posle susreta sa Abasom rekao da su i Izrael i Palestina dobri prijatelji Srbije i da se svakom od njih se nude dobre usluge i kontakt koji bi mogao da dovede do rešavanja problema. Ali to zavisi od onih koji su u sporu, istakao je Nikolić.

Palestina se odlučno protivi članstvu Kosova u UNESKO i negativno reaguje na poređenje sa Kosovom, izjavio je Nikolić i dodao da ona često ističe da je njena pozicija sličnija poziciji Srbije:

"Nama je najteži spor Evropska unija – Ruska federacija. Predsedavamao OEBS-om i ako zaista žele da se pomire, idealni predsedavajući je Srbija. Posle nas ne može da dođe zemlja koja želi da bude u EU, a ima odlične veze sa Rusijom."

Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare naveo da je Abasa upoznao i sa povećanim bezbednosnim rizicima na teritoriji Kosova i Metohije i činjenicom da je Priština suočena sa masovnim migracijama, religijskim ekstremizmom i učešćem stanovnika albanske nacionalnosti u brojnim terorističkim akcijama u kriznim područjima širom sveta.

XS
SM
MD
LG