petak, 29. april 2016

Aktuelno / Društvo

Umro šef bivšeg Jugoslovenskog servisa VOA

Dugogodišnji novinar Glasa Amerike i šef nekadašnjeg Jugoslovenskog servisa, Veljko Rašević, umro u 92. godini

Chief of Yugoslav Service VOA, Veljko RasevicChief of Yugoslav Service VOA, Veljko Rasevic
x
Chief of Yugoslav Service VOA, Veljko Rasevic
Chief of Yugoslav Service VOA, Veljko Rasevic
Glas Amerike
Dugogodišnji šef bivšeg Jugoslovenskog servisa Glasa Amerike, Veljko Rašević, preminuo je 4. februara u Vašingtonu, u 92. godini.
 
Jugoslovenski servis emitovao je radio program na, kako se tada zvao, srpskohrvatskom jeziku, a imao je i malo odeljenje koje je pripremalo program na slovenačkom jeziku.
 
Veljko Rašević je vodio servis tokom teškog perioda devedesetih godina prošlog veka, kada se bivša Jugoslavija raspala i kada su na toj teritoriji vođeni ratovi.
 
Posle raspada Jugoslavije Glas Amerike je odlučio da osnuje posebne servise za srpski, hrvatski, bosanski i slovenački jezik. Nekoliko godina kasnije osnovan je i Makedonski servis, dok je Hrvatski servis zatvoren 2011.
 
Veljko Rašević je rođen u Sarajevu 1921. godine, a kasnije se preselio u Beograd. Kao student pripadao je omladinskom krilu Demokratske stranke. Po okupaciji bio je aktivan u rojalističkom pokretu otpora koji je vodio Draža Mihajlović. Pošto je neko vreme proveo u okupatorskom zatvoru pridružio se gerilcima.
 
Posle Drugog svetskog rata iselio se iz komunističke Jugoslavije i dospeo u Sjedinjene Države gde je postao saradnik antikomunističkog mesečnika „Naša reč“, koji je izdavala srpska imigrantska organizacija „Zadruga“.

U Vašingtonu, Rašević je diplomirao iz političkih nauka na Univerzitetu Džordžtaun i zaposlio se u Glasu Amerike, gde je nekoliko decenija radio u Srpskom servisu, pre nego što je unapređen u zamenika šefa Evropskog odeljenja.

Veljko Rašević je bio aktivan u srpskoj zajednici u Vašingtonu i u pravoslavnoj Crkvi svetog Luke. Za sobom je ostavio suprugu, tri sina i šest unuka.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: Dragan iz: Jax
08.02.2013 17:48
Veliki covek u vekiloj kuci secam se Glasa Amerike i 90' tih ,bio je veoma profesinalan servis i danas jre svakako


od: Zoran iz: Srbja
08.02.2013 08:54
Kao dete uz dede rodtelje rastao sam uz Glas Amerike i glas cuvenog Grge Zlatopera.Emisije u 21,30 uvece i posebno jutarnja 06.septembra kada bi se pocivsi NJ.V. Kralj Petar povodom rodjendana obratio narodu bile su slusane pazljivo. Pokojni G. Rasevic kao urednik je znaci bio deo mog odrastanja formiranja licnih politickih stavova. Bog da mu dusu prosti.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE