petak, 29. april 2016

Aktuelno

Dramatičan snimak događaja na suncu

Američka svemirska agencija objavila video snimak snažne erupcije usijanih gasova i magnetnog materijala na površini sunca

Dramatična erupcija usijanih gasova i magnetnog materijala na površini suncaDramatična erupcija usijanih gasova i magnetnog materijala na površini sunca
x
Dramatična erupcija usijanih gasova i magnetnog materijala na površini sunca
Dramatična erupcija usijanih gasova i magnetnog materijala na površini sunca
Glas Amerike
Američka agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja – NASA – objavila je dramatičan snimak aktivnosti na površini sunca.
 
Nasin sunčev satelit, nazvan Osmatračnica solarne dinamike, snimio je erupciju koronalne mase na površini sunca koja se dogodila u noći između srede i četvrtka.
 
Naučnici Nase kažu da je reč o pojavi koja se događa u sunčevoj spoljnoj atmosferi – takozvanoj koroni – kada dođe do iznenadne, snažne erupcije usijanih gasova i magnetskog materijala.
 
Takve pojave mogu da emituju na milijarde tona solarnih čestica koje stižu do zemlje za jedan do tri dana i ponekad mogu da izazovu poremećaje u elektronskim sistemima na satelitima, pa čak i na površini planete.
 
Nije poznato kakve posledice bi mogla da ima ova najnovija erupcija.
 
Naučnici kažu da ovu vrstu erupcije ne treba izjednačavati sa sunčevim pegama, koje takođe mogu da izazovu poremećaje u magnetosferi zemlje.

Najnoviji snimak može da se vidi na internet adresi: http://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?collection_id=15505&media_id=159210361
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE