Linkovi

Klinton svedočila o napadu u Bengaziju


Američka državna sekretarka Hilari Klinton svedoči o septembarskom napadu na američki konzulat u Bengaziju u Libiji pred senatskim odborom za spoljnopolitičke odnose.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton svedoči o septembarskom napadu na američki konzulat u Bengaziju u Libiji pred senatskim odborom za spoljnopolitičke odnose.

Sekretarka Klinton je tokom svedočenja izjavila da je odgovor na napad u Bengaziju od strane Stejt departmenta, američke vojske i libijske vlade bio pravovremen.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je prilikom današnjeg svedočenja u senatskom odboru za spoljnopolitičke odnose ponovo preuzela odgovornost za reagovanje američke administracije napad na američki konzulat u Bengaziju, u Libiji, 11. septembra prošle godine, u kojem su ubijeni ambasador Sjedinjenih Država, Kris Stivens i još trojica američkih diplomata.

U svom izlaganju na pretresu, vodeći republikanski član odbora, senator iz Tenesija, Bob Korker rekao je da je incident u Bengaziju pokazao da nadzor Stejt departmenta nije adekvatan i da je administracija potcenila i dalje prisutnu pretnju terorističke grupe al Kaida.

"Ideja da je uklanjanje Osame bin Ladena značilo i kraj al Kaide očigledno nije mogla da bude dalje od istine. Arapsko proleće je zapravo označilo početak perioda u kojem je al Kaida u usponu u svetu i u kojem na mnoge načine postaje još opasnija pošto ne postoji centralna komanda već imamo ova teroristička čvorišta u Severnoj Africi i drugim regionima.“

Sekretarka Klinton složila se da je napad na američki konzulat u Bengaziju deo šireg strateškog izazova u borbi protiv terorizma:

„Arapske revolucije su poremetile dinamiku moći i skršile bezbednosne snage širom regiona. A nestabilnost u Maliju je stvorila dodatno utočište za teroriste koji pokušavaju da povećaju svoj uticaj i isplaniraju nove napade slične onom koji smo videli prošle nedelje u Alžiru.“

Hilari Klinton je rekla zakonodavcima da je prihvatila sve preporuke nezavisne komisije i da će 85 odsto tih preporuka biti sprovedeno do kraja marta:

„Proveravamo sve od vrha do dna i ponovo razmatramo kako da odlučimo gde, kada i kako će naši ljudi dejstvuju na vrlo opasnim područjima i kako uzvraćamo na opasnosti i krize.“

Politička rasprava o nasilju u Bengaziju se usredsredila na američku ambasadorku u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs, koja je dala seriju televizijskih intervjua odmah posle napada, povezujući ga sa islamističkim protestima, a ne sa terorizmom.
Senator Džon Mekejn je rekao da je to bilo „neprihvatljivo“:

„Američki narod zaslužuje da dobije odgovore. Svakako da ne zaslužuje lažne odgovore. A odgovori koje je 15. septembra dala američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama su bili lažni.“

Ipak, i Mekejn i državna sekretarka moraju da pokažu više razumevanja za ono što se zaista dogodilo u Bengaziju:

„Ima mnogo pitanja bez odgovora. A pošteno govoreći odgovori koje ste nam danas dali za mene nisu zadovoljavajući,“ rekao je Mekejn.

Hilari Klinton je medjutim odgovorila da je kažnjavanje odgovornih, važnije od utvrđivanja njihovih motiva:

„Činjenjica je da imamo četiri mrtva Amerikanca. Da li je to zbog protesta ili zbog toga što su momci jedne noći krenuli u šetnju i odlučili da ubiju nekoliko Amerikanaca? Kakva je tu razlika u ovom trenutku? Da li je naš zadatak da utvrdimo šta se dogodilo i učinimo sve što možemo da se to nikada više ne dogodi?“

Ona je rekla da joj je potrebna kongresna pomoć da bi se demokratska promena Libije uspešno dovela do završetka.

„U ovom trenutku, Libija je i dalje opasna. Njen status je veoma nestabilan. I šta god možemo da učinimo za tu zemlju, barem treba da se saglasimo šta treba da uradimo i odemo tamo i počnemo to i da radimo.“

Šta god može da se učini da se smanji opasnost za američke diplomate u inostranstvu, Hilari Klinton naglašava da one prihvataju profesionalni rizik i ne mogu da obavljaju svoj posao sedeći u bunkeru.

Državna sekretarka kasnije je svedočila i u spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma.To je verovatno bilo njeno poslednje svedočenje u Kongresu pre nego što napusti položaj. Predsednik Obama je imenovao demokratskog senatora iz Masačusetsa, Džona Kerija, za budućeg državnog sekretara.
XS
SM
MD
LG