utorak, 03. maj 2016

Aktuelno

Spor u Istočnom kineskom moru

Izaslanik japanske vladajuće stranke doputovao u Peking u pokušaju da ublaži spor oko grupe ostrva u Južnom kineskom moru

Pogled iz aviona na ostrva u Istočnom kineskom moru oko kojih se spore Kina i JapanPogled iz aviona na ostrva u Istočnom kineskom moru oko kojih se spore Kina i Japan
x
Pogled iz aviona na ostrva u Istočnom kineskom moru oko kojih se spore Kina i Japan
Pogled iz aviona na ostrva u Istočnom kineskom moru oko kojih se spore Kina i Japan
Specijalni izaslanik japanske vlade, Nacuo Jamaguči, doputovao je u Peking na razgovore čiji cilj je smanjenje napetosti nastale zbog teritorijalnog spora dve zemlje. Tokom svoje četvorodnevne posete Jamaguči bi trebalo da preda pismo premijera Šinzoa Abea kineskom lideru Šiju Đingpingu i drugim kineskim zvaničnicima. Jamaguči je prvi japanski zakonodavac koji posećuje Kinu posle osnivanja Abeove desničarske vlade u decembru.
 
Obe zemlje pokazuju spremnost da zaustave eskalaciju spora oko grupe nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru.
 
Đia Ćinlin, šef  najvišeg kineskog političkog saveta, taložio se za održavanje razgovora ističući da Kina, kako se izrazio, pridaje veliku važnost svojim vezama sa Japanom.
 
Spor je izbio posle japanske odluke da nacionalizuje neka od pomenutih ostrva, koja se na  japanskom nazivaju Senkaku, a na kineskom Diaoju. Ali uprkos popuštanju nema znakova da jedna ili druga strana odustaju od prisvajanja pomenutih ostrva, koja se nalaze u području bogatom ribom, kao i potencijalnim energetskim rezervama.
 
Kineski mediji su danas citirali portparola ministarstva inostranih poslova koji je rekao da su “japansko takozvano prisustvo i kontrola” tog područja, “nevažeći i nezakoniti.”
 
Mada nije došlo do direktne konfrontacije, dve zemlje su u proteklih nekoliko nedelja uputile svoje borbene aviona do ostrva, izazivajući strepnju da bi moglo doći do konflikta između dve ekonomski najače zemlje u Aziji.
 
Japan je anektirao ostrva 1895. dok Kina tvrdi da je formalno preuzela suverentitet nad arhipelagom 1971, navodeći da stare mape pokazuju da je to područje još u 15. stoleću bilo kinesko.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE