sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Severna Koreja lansirala dugometnu raketu

Lansiranje, kako je navedeno "meteorološkog satelita" izazvalo je osudu od strane mnogih vlada širom sveta

Snimak objavljivanja vesti o lansiranju balističke rakete na severnokorejskoj televizijiSnimak objavljivanja vesti o lansiranju balističke rakete na severnokorejskoj televiziji
x
Snimak objavljivanja vesti o lansiranju balističke rakete na severnokorejskoj televiziji
Snimak objavljivanja vesti o lansiranju balističke rakete na severnokorejskoj televiziji
Glas Amerike
Severna Koreja je uspešno lansirala dugometnu raketu izazvavši oštre kritike od strane vlada širom sveta.
 
Severnokorejski državni mediji preneli su danas vest da je trostepena raketa uspešno postavila jedan, kako je rečeno, meteorološki satelit u orbitu oko zemlje.
 
Američke oružane snage potvrdile su da je Pjongjang “lansirao objekat koji je po svemu sudeći stigao do orbite”. Drugi analitičari dali su slično saopštenje.
 
Sjedinjene Države, Južna Koreja, Japan i niz drugih država odmah je osudilo to lansiranje nazvavši ga testiranjem balističke rakete, što je Severnoj Koreji zabranjeno na osnovu rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
 
Diplomate kažu da će Savet bezbednosti danas diskutovati o tom događaju. Južna Koreja i Japan takođe će održati hitne sednice svojih najviših bezbednosnih saveta.
 
Vreme odabrano za lansiranje iznenadilo je mnoge posmatrače i zapadne diplomate jer je u izveštajima objavljenim samo dan ranije nagoveštavano da Severna Koreja rastavlja raketu zbog tehničkih teškoća.
 
Rezolucijama Ujedinjenih nacija usvojenim 2006 i 2009. godine Severnoj Koreji je zabranjeno da sprovodi bilo kakve raketne i nuklearne testove, pošto je Pjongjang prethodno obavio podzemne nuklearne probe. Pokušaj lansiranja slične rakete u aprilu bio je neuspešan.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE