utorak, 03. maj 2016

Aktuelno

Zemljotres i cunami u Japanu

Upozorenje na opasnost i poziv za evakuaciju povučeni su pošto zemljotres i cunami srećom nisu izazvali nikakve posledice

Lokalni stanovnici prate televizijske izveštaje u jednoj školi pretvorenoj u prihvatilište za evakuisaneLokalni stanovnici prate televizijske izveštaje u jednoj školi pretvorenoj u prihvatilište za evakuisane
x
Lokalni stanovnici prate televizijske izveštaje u jednoj školi pretvorenoj u prihvatilište za evakuisane
Lokalni stanovnici prate televizijske izveštaje u jednoj školi pretvorenoj u prihvatilište za evakuisane
Glas Amerike
Snažan podmorski zemljotres uzdrmao je severoistočnu obalu Japana izazvavši mali plimski talas i ljuljanje visokih zgrada čak i u Tokiju.
 
Cunami visok jedan metar udario je danas u obalu u Išinomakiju, u prefekturi Mijagi, području koje su u martu 2011. godine opustišili mnogo jači zemljotres i potonji plimski talas.
 
Današnji zemljotres jačine 7,3 stepena nije izazvao ljudske žrtve, a japanske vlasti su nešto kasnije povukle upozorenje na opasnost od cunamija.
 
Nacionalna radiotelevizija HNK prekinula je redovan program da bi izvestila o zemljotresu i pozvala stanovnike priobalnog područja da se evakuišu u unutrašnjost, što je više hiljada ljudi i učinilo.
 
Tokijska električna kompanija, inače vlasnik nuklearne elektrane Fukušima oštećene u cunamiju 2011, izvestila je da u njenim postrojenjima nije bilo problema.
 
U prošlogodišnjem zemljotresu jačine 9 stepeni i cunamiju koji je izazvao poginulo je i nestalo oko 20 hiljada ljudi. Katastrofa je takođe izazvala topljenje jezgra jednog od reaktora u elektrani Fukušima, što je dovelo do najgore mirnodopske nuklearne katastrofe od eksplozije nuklearke u Černobilu, 1986. godine.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE