utorak, 03. maj 2016

Aktuelno

Gorka so – ili magnezijum sulfat – koristi se za mnoga istraživanja u medicini

Multimedia

Sada istraživači kažu da su, ako se gorka so da trudnicama koje su izložene riziku preveremenog porodjaja, šanse da se njihovim bebama kasnije ustanovi cerebralna paraliza mogle bi da budu značajno umanjene.

Cerebralna paraliza je naziv koji se koristi da bi se opisao niz neuroloških stanja uzrokovanih traumom mozga. Ona najčešće pogadja motoričke funkcije i fizičko stanje. Uslovi pre rodjenja kod majke i teškoće tokom porodjaja često su glavni uzroci. Broj slučajeva cerebralne paralize procenjuje se na oko 2 u hiljadu porodjaja.

U Sjedinjenim Državama, oko 30 odsto dece sa tim stanjem rodjeno je pre vremena. Sada, magnezijum sulfat, poznatiji kao gorka so, pokazuje obećavajuće znake u smanjenju slučajeva cerebralne paralize. U studiji koju je sproveo Univerzitet Alabame, lekari su dali oko hiljadu žena, koje su bile u opasnosti od prevremenog porodjaja, intravenozni rastvor magnezijum sulfata.

Drugih hiljadu žena primilo je lažni rastvor. Žene su bile u 24. do 31. nedelji trudnoće. Lekari su ustanovili da je sa magnezijum sulfatom, rizik od umerene do ozbiljne cerebralne paralize medju bebama koje su preživele, bio umanjen za 45 odsto.

Magnezijum sulfat je usporio učestalost kontrakcija i porodjaj je bio odložen. Istraživači kažu da veruju da su mineralni sastojci pomogli u kontroli protoka krvi kod majke i poboljšali dovod kiseonika u bebin mozak. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE