Linkovi

Desetine žrtava napada u Damasku


Snimak poprišta današnje eksplozije u Damasku koji je emitovala sirijska državna novinska agencija SANA
Snimak poprišta današnje eksplozije u Damasku koji je emitovala sirijska državna novinska agencija SANA

U eksploziji automobila bombe, nedaleko od sedišta vladajuće stranke Baas, pored poginulih ranjeno je više od 200 ljudi

Sirijski državni mediji kažu da je najmanje 53 osoba poginulo a više od 200 ranjeno u eksploziji automobila bombe, nedaleko od sedišta vladajuće stranke Baas, u centru Damaska.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, saopštila je danas da su poginuli većinom civili, ali da među njima ima i pripadnika snaga bezbednosti.

Sirijski državni mediji nazvali su taj napad “terorističkim” navodeći da se on dogodio u gusto naseljenoj oblasti, u blizini četvrti Al-Mazra. U TV snimcima mogla su da se vide okrvavljena i nagorela tela rasuta po ulici.

Ruske novinske agencije saopštile su da je eksplozija porazbijala prozore na zgradi ruske ambasade.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za taj napad, koji se dogodio u jeku drugih napada širom prestonice, uključujući minobacački napad na jedan vojni objekat.

U međuvremenu, predstavnici sirijskih opozicionih grupa održavaju danas sastanak u Kairu na kome diskutuju o inicijativi za početak mirovnih pregovora sa vladom predsednika Bašara al-Asada.

Opozicija je ranije ponudila da razgovara sa onim vladinim funkcionerima “koji nemaju okrvavljene ruke”. Asadova vlada kaže da je spremna da pregovara sa opozicijom ali bez ikakvih preduslova.

Juče su sirijski aktivisti saopštili da su pobunjenici oborili jedan ratni avion u blizini Damaska, kratko vreme pošto je u vazdušnom napadu u istoj oblasti poginulo najmanje 20 ljudi.

U amaterskom video snimku koji je objavila Sirijska opservatorija za ljudska prava vidi se avion koji ispaljuje rakete, a zatim se sunovraćuje ka zemlji u području Hamurija, pošto je po svemu sudeći pogođen pobunjeničkom vatrom sa zemlje. Obaranje aviona nije moglo da bude potvrđeno iz nezavisnih izvora.
XS
SM
MD
LG