nedelja, 14. februar 2016

Aktuelno

Raste ekonomska opasnost od hakera

U tajnom izveštaju američke vlade upozorava se na sve veću opasnost od elektronske privredne špijunaže

x
Glas Amerike
Američki funkcioneri kažu da se u jednom novom vladinom izveštaju iznose pojedinosti o opasnosti koju hakeri predstavljaju za ekonomiju zemlje, dok se Kina označava kao vodeća od zemalja koje vrše napade u elektronskom – takozvanom “sajber” prostoru.
 
Pomenuti funkcioneri opisali su medijima, uključujući Vašington post, tajni izveštaj pod naslovom “Nacionalna obaveštajna procena”. List je kasno sinoć objavio da hakeri napadaju energetski i finansijski sektor, informativnu tehnologiju, aero i automobilsku industriju.
 
Prema nekim procenama godišnja šteta koju od tih napada trpi američka privreda meri se desetinama milijardi dolara. Ali pošto neke od kompanija oklevaju da objave upade u svoje sisteme, istinska šteta nije poznata.
 
Izvršni direktor havajskog instituta Pacifički forum, Brad Gloserman, rekao je za Glas Amerike da je teško identifikovati istinske izvore špijunskih napada u sajber prostoru i da je veliki broj sektora nedovoljno zaštićen od napada.
 
Bela kuća razmatra kako da odgovori na te opasnosti, a neke od opcija su trgovinske akcije i pooštravanje viznog režima. Vašington post kaže kako se očekuje da predsednik Obama ove nedelje objavi izvršni dekret o bezbednosti u sajber prostoru, sa ciljem da se privarni sektor zaštiti od takvih napada.
 
Vašington post takođe kaže da su Rusija, Izrael i Francuska među zemljama koje su koristile hakovanje za prikupljanje privrednih tajni.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
12.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE