sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Protesti na sahrani opozicionog lidera

Učesnici pogrebne povorke na sahrani ubijenog lidera sekularne opozicije skandirali antiislamske parole protiv vlade

Prizor sa protesta na sahrani tunižanskog opozicionog lidera Čokrija BeladaPrizor sa protesta na sahrani tunižanskog opozicionog lidera Čokrija Belada
x
Prizor sa protesta na sahrani tunižanskog opozicionog lidera Čokrija Belada
Prizor sa protesta na sahrani tunižanskog opozicionog lidera Čokrija Belada
Glas Amerike
Desetine hiljada gnevnih Tunižana učestvovalo je u pogrebnoj povorci na sahrani ubijenog sekularnog opozicionog lidera Čokrija Belada.
 
Učesnici su skandirali antiislamske parole tiskajući se oko otvorenog vojnog kamiona na kome je bio kovčeg sa Beladovim telom, umotan u crveno-belu tunižansku zastavu.
 
“Belad, počivaj u miru, mi ćemo nastaviti borbu”, skandirali su okupljeni noseći njegove portrete.
 
Neki od učesnika povorke skandirali su parole protiv Rašida Ganučija, lidera vladajuće islamističke stranke Enada, u kojima su ga nazivali ubicom i zločincem.
 
Belad je ubijen u sredu, vatrenim oružjem iz neposredne blizine, kada je izlazio iz svoje kuće. Ubica je pobegao motorciklom. Nekoliko sati kasnije širom zemlje započeli su protesti koji traju bez prekida.
 
U odgovoru na to premijer Hamadi Džebali je objavio nameru da raspusti vladu, što je opozicija pozdravila. Ali Džebalijev zamenik iz stranke Enada javno je odbacio taj plan, što ukazuje na podelu u stranci.
 
Analitičari kažu da to nagoveštava političku krizu jednako značajnu kao protesti pre dve godine koji su pokrenuli takozvano Arapsko proleće.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE