Linkovi

Iran odbija da razgovara sa SAD


Vrhovni lider Irana ajatola Hamenei prilikom glasanja na parlamentarnim izborima
Vrhovni lider Irana ajatola Hamenei prilikom glasanja na parlamentarnim izborima

Vrhovni lider Irana, ajatola Ali Hamenei, kaže na svojoj internet stranici da razgovori sa Sjedinujenim Državama ne bi doneli ništa

Iranski vrhovni lider, ajatola Ali Hamenei, odbacio je predložene direktne razgovore sa Sjedinjenim Državama o iranskom nuklearnom programu rekavši da pregovori neće ništa rešiti.

U saopštenju objavljenom danas, na njegovoj internet stranici, ajatola Hamenei kaže da Sjedinjene države žele razgovore dok istovremeno prete kaznama Iranu i da njegova zemlja neće dozvoliti da bude zastrašivana.

Američki potpredsednik Džo Bajden je rekao u subotu, na jednoj konferenciji o bezbednosti koja se održavala u Minhenu, da su Sjedinjene Države otvorene za direktan dijalog sa Iranom ako bi Iran tome pristupio ozbiljno.

Saopštenju iranskog vrhovnog lidera prethodilo je jučerašnje stupanje na snagu američkih sankcija usmerenih ka iranskoj naftnoj industriji. Bela kuća je obećala da će nastaviti da vrši pritisak na Iran sve dok ta zemlja bude nastojala da razvije nuklearno oružje i krši ljudska prava.

Neke zapadne zemlje, uključujući SAD,veruju da Iran pokušava da pod plaštom razvoja civilne nuklearne tehnologije razvije i nuklearno naoružanje, što Iran odbacije kao neistinu.
XS
SM
MD
LG