petak, 29. april 2016

Aktuelno

Identifikovani ostaci Ričarda III

Britanski naučnici su saopštili kako su pouzdano utvrdili da su posmrtni ostaci pronađeni ispod parkirališta u gradu Lesteru pripadali kralju Ričardu Trećem.

Arheolog Metju Moris pokazuje mesto na kome su pronađeni posmrtni ostaci kralja Ričarda trećegArheolog Metju Moris pokazuje mesto na kome su pronađeni posmrtni ostaci kralja Ričarda trećeg
x
Arheolog Metju Moris pokazuje mesto na kome su pronađeni posmrtni ostaci kralja Ričarda trećeg
Arheolog Metju Moris pokazuje mesto na kome su pronađeni posmrtni ostaci kralja Ričarda trećeg
Glas Amerike
Na današnjoj konferenciji za štampu, koju je prenosila televizija, istraživači sa Univerziteta u Lesteru saopštili su da je “van svake sumnje” da je skelet sa tragovima povreda u borbi, iskopan prošlog oktobra, pripadao poslednjem kralju iz dinastije Plantadženeta, koji je poginuo u bitci kod Bosvorta, 1485. godine.

Osteolog Džo Eplbi izjavila je da je ispitivanje kostiju dalo “vrlo uverljive dokaze za identifikaciju” 32-ogodišnjeg kralja, koji je vladao Engleskom samo tri godine. Uzorak DNK uzet iz kostiju poklopio se sa uzorkom uzetim od jednog dalekog živog rođaka pokojnog kralja. Ričard treći je takođe bio poslednji engleski monarh koji je poginuo u borbi.

U svojoj istoimenoj tragediji, Vilijam Šekspir ga je opisao kao surovog tiranina, ali mnogi istoričari kažu da je takva slika nepravedna. Prema istorijskim podacima, Ričard Treći je sahranjen u jednoj katoličkoj crkvi u Lesteru, ali je ona kasnije srušena, a njena tačna lokacija zaboravljena.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE