subota, 30. april 2016

Aktuelno

Potpredsednik Bajden u poseti Zapadnoj Evropi

U intervjuu za Zidojče cajtung Bajden kaže da ističe vreme za diplomatska rešenja spora u vezi sa iranskim nuklearnim programom

Američki potpredsednik Džo Bajden maše novinarima po današnjem dolasku na aerodrom u BerlinuAmerički potpredsednik Džo Bajden maše novinarima po današnjem dolasku na aerodrom u Berlinu
x
Američki potpredsednik Džo Bajden maše novinarima po današnjem dolasku na aerodrom u Berlinu
Američki potpredsednik Džo Bajden maše novinarima po današnjem dolasku na aerodrom u Berlinu
Glas Amerike
Američki potpredsednik Džo Bajden upozorio je Iran da ističe vreme za diplomatsko rešenje spora oko iranskog nuklearnog programa.  Bajdenov komentar objavljen je u današnjem izdanju nemačkog lista Zidojče cajtung, u trenutku njegovog dolaska u Nemačku gde će učestvovati na jednoj međunarodnoj  konferenciji o bezbednosti.
 
Potpredsednik Bajden je izjavio da ima vremena i prostora za diplomatiju i vršenje ekonomskog pritiska na Iran, ali da to neće trajati večno. Takođe je rekao da Iran može da očekuje dodatne sankcije i povećani međunarodni pritisak. 
 
Teheran  insistira da je namena iranskog nuklearnog programa isključivo mirnodopska, dok SAD  i drugi zapadni saveznici veruju da Teheran pod plaštom tog programa razvija nuklearno oružje.
 
Bajdenova poseta Nemačkoj je, inače, njegov prva poseta stranoj zemmlji od početka druge Obamine administracije 20. januara.  Bajden je danas doputovao u Berlin gde će obaviti razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel. Američki zvaničnici navode da će Bajden na marginama minhenske konferencije voditi seriju bilateralnih razgovora, uključujući razgovore sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom. Prema zvaničnim navodima, Bajden će zatražiti od Lavrova da pojasni stav Rusije prema Siriji.
 
Moskva je saveznik Sirije, a Rusija i Kina su stavile veto na tri rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojima se pozivalo na akciju protiv Sirije, što je izazvalo međunarodnu kritiku da te dve zemlje štite režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada.
 
Bajden bi trebalo iduće nedelje da poseti i Pariz, gde će sastati sa predsednikom Fransoa Olandom,  posle čega će u Londonu imati susrete sa premijerom Dejvidom Kameronom  i zamenikom premijera, Nikom Klegom.
 
Ujedinjene nacije su nedavno apelovale za prikupljanje milijardu i po dolara pomoći za 5 miliona izbeglica i interno raseljenih lica u Siriji, koja je potrebna za narednih šest meseci.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE