petak, 29. april 2016

Aktuelno

Keri o politici prema Kini

Obamin kandidat za državnog sekretara kritikovao je jačanje američkih vojnih snaga u Aziji rekavši da je potreban oprezniji pristup

Senator Džon Keri tokom jučerašnjeg pretresa u okviru njegove nominacije za položaj državnog sekretara SADSenator Džon Keri tokom jučerašnjeg pretresa u okviru njegove nominacije za položaj državnog sekretara SAD
x
Senator Džon Keri tokom jučerašnjeg pretresa u okviru njegove nominacije za položaj državnog sekretara SAD
Senator Džon Keri tokom jučerašnjeg pretresa u okviru njegove nominacije za položaj državnog sekretara SAD
Glas Amerike
Predsednik senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom, Džon Keri, na pretresu povodom svoje nominacije na položaj državnog sekretara, iznenadio je svoje kolege kritikujući način na koji je Obamina administracija pristupila okretanju prema azijskom pacifičkom regionu. 
 
Keri - koji će najverovatnije naslediti državnu sekretarku Hilari Klinton - rekao je na pretresu da “nije uveren da je povećavanje vojnog prisustva u Aziji,” neophodno u ovom trenutku.
 
“Naše vojne snage u tom delu sveta su mnogo brojnije od bilo koji druge zemlje, uključujući Kinu,” rekao je Keri. “Kinezi to vide i pitaju se: Šta to rade Sjedinjene Države?  Da li pokušavaju da nas opkole? Mislim da bi trebalo da budemo mnogo promišljeniji u tom nastupu,” dodao je on.
 
Otkako je predsednik Barak Obama krajem 2011. proglasio takozvani “zaokret” prema azijskom Pacifiku, u zemljama kao što su Australija, Filipini, Singapur i druge došlo je do povećanja broja američkih vojnika, opreme i vojne saradnje.
 
Zvaničnici administracije, koji sada češće govore o “rebalansiranju” umesto o “zaokretu”, insistiraju da nije reč o politici obuzdavanja Kine, čiji uticaj u svetu je u porastu. Međutim, Peking, koji i dalje izražava skepsu, tvrdi da se nalazi pod sve većim pritiskom američkih saveznika.
 
Pojedini analitičari smatraju značajnom činjenicu da Keri priznaje da takva zabrinutost postoji. Međutim, nije jasno da li bi to moglo da utiče na promenu strategije Obamne administracije, koja smatra okretanje prema Aziji jednim od svojih najznačajnijih spoljnopolitičkih poteza učinjenih u prvom mandatu.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE