Linkovi

Razgovori o Siriji počeli u Ženevi


Borci pobunjeničke Slobodne sirijske armije pripremaju se za odlazak na front u okolini severnog grada Alepa
Borci pobunjeničke Slobodne sirijske armije pripremaju se za odlazak na front u okolini severnog grada Alepa

Dok međunarodni izaslanik Lakdar Brahimi razgovara sa visokim diplomatama Rusije i SAD pobunjenici javljaju da su zauzeli najveću sirijsku bazu

Međunarodni izaslanik Lakdar Brahimi započeo je danas u Ženevi razgovore sa američkim i ruskim funkcionerima o krizi u Siriji, samo nekoliko sati pošto su pobunjenici saopštili da su zauzeli glavnu sirijsku vazduhoplovnu bazu.

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige razgovara sa zamenikom ruskog ministra inostranih poslova Mihailom Bogdanovom i zamenikom američkog državnog sekretara Vilijamom Bernsom, u evropskom sedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi. Niko od učesnika razgovora nije davao izjave prilikom dolaska u zgradu.

Ranije danas, Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su pobunjenici posle višednevnih borbi potpuno preuzeli kontrolu nad vazduhoplovnom bazom Taftanz, na severu zemlje. Izveštaj nije moguće proveriti iz nezavisnih izvora jer Sirija ne dozvoljava stranim novinarima ulazak u zemlju.

Pomenuta organizacija postavila je na internetu video za koji kaže da prikazuje sirijske vojnike kako beže iz baze, dok se u blizini diže gust dim.

Sirijska opservatorija je takođe saopštila da je baza napadnuta iz vazduha kratko vreme pošto su je preuzeli pobunjenici.

Jedan predstavnik grupe rekao je da je reč o najvećoj vojnoj bazi koju su pobunjenici zauzeli od početka ustanka protiv predsednika Bašara al-Asada, pre 22 meseca. Prema izveštajima, pobunjenici su u bazi zatekli veliku količinu naoružanja i vojne opreme.
XS
SM
MD
LG