Linkovi

Erdogan: Pariska ubistva su interno razračunavanje


Ožalošćene kurdske žene u Parizu kraj portreta ubijene aktivistkinje Fidan Dogan
Ožalošćene kurdske žene u Parizu kraj portreta ubijene aktivistkinje Fidan Dogan

Turski premijer kaže da je ubistvo tri kurdske aktivistkinje u Parizu možda rezultat unutrašnjih razmirica i da Turska nije umešana u to

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je ubistvo tri kurdske aktivistkinje u Parizu možda posledica internih sukoba. Jedna od njih je osnivački član organizacije Kurdske radničke partije PKK, koja se bori za veću autonomiju kurdske manjine u Turskoj. Tela tri aktivistkinje juče su pronađena u prostorijama informativnog centra njihovog udruženja u Parizu.

Premijer Redžep Tajip Erdogan je istakao da su vrata centra bila zaključana iznutra i da su žene mogle da otvore vrato samo nekome koga su poznavale.

Učesnici kurdskih protesta u Parizu optužili su tursku vladu da stoji iza pomenutih napada.

Francuska policija je saopštila da su tela ubijenih žena, ubijenih vatrenim oružjem, nađena u četvrtak rano ujutro. Jedna od žrtava je Sakina Canzis, poznata kao osnivački član PKK. U toku je dalja istraga.

Do incidenta je došlo u jeku pregovora između turske vlade i zatvorenog pobunjeničkog vođe Abdulaha Odžalana za okončanje 28-godišnje pobune Kurda.

Učesnici jučerašnjih demonstracija u Parizu izvikivali su optužbe da je turska vlada odgovorna za ubistva tri aktivistkinje, a da je francuski predsednik Fransoa Oland bio upoznat sa tim.
XS
SM
MD
LG