ponedeljak, 02. maj 2016

Aktuelno

Bajden najavljuje preporuke o kontroli oružja

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden najavio je da će do utorka predstaviti predsedniku Obami predlog nove politike za suzbijanje oružanog nasilja.

Potpredsednik Džo Bajden i sekretar za pravosudje Eri Holder na jednom od sastanaka o pravu na posedovanje oružja i kontroli kupovine oružja.
Potpredsednik Džo Bajden i sekretar za pravosudje Eri Holder na jednom od sastanaka o pravu na posedovanje oružja i kontroli kupovine oružja.
Glas Amerike
Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden najavio je da će do utorka predstaviti predsedniku Obami predlog nove politike za suzbijanje oružanog nasilja.

Bajden je održao sastanke sa predstavnicima grupa žrtava vatrenog oružja, kao i zagovornicima veće zaštite od vatrenog oružja. Kasnije danas trebalo bi da se sastane sa predstavnicima moćnog američkog lobija - Nacionalne asocijacije vlasnika oružja. Potpredsednik Bajden kaže da će niz preporuka, koje nastaju na osnovu tih razgovora, verovatno uključiti proveru biografije svih kupaca oružja.

Bajden je počeo da održava ove sastanke posle tragedije u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu u Konektikatu, gde je prošlog meseca naoružani napadač ubio 20 dece i šestoro odraslih.

Bajden se juče u Beloj  kući sastao da predstavnicima grupa koje zastupaju žrtve nasilja i organizacijama koje se zalažu za kontrolu nošenja oružja, u okviru napora da se pronađe rešenje za sve učestalije oružane incidente u Sjedinjenim Državama. Bajden je tom prilikom rekao da on i predsednik Obama razmatraju različite mere, uključujući zakone i predsedničke direktive.
 
 “Predsednik i ja rešeni smo da preduzmemo akciju. Nije reč o poziranju za fotografije niti o praznom razgovoru o tome šta vi mislite. Obojica smo suštinski zainteresovani da čujemo šta imate da kažete. Kao što je predsednik rekao, ako naše akcije spasu samo jedan život trud će se isplatiti,” rekao je Bajden. 
 
Bela kuća je saopštila da predsednik traži od Kongresa da usvoji strožije mere kontrole nabavke automatskog oružja i unapredi  sistem provere osoba koje ga kupuju. Međutim Nacionalno udruženje vlasnika oružja i druge slične organizacije podozrive su prema uvođenju bilo kakvih mera koje bi mogle da ograniče američko ustavom zagarantovano pravo na posedovanje oružja.

U međuvremenu, policija u Kaliforniji ovog popodneva je saopštila da su dve osobe pogođene u pucnjavi u jednoj srednjoj školi. Vlasti su saopštile da je policija uhapsila osobu koja je pucala, ali nije navedeno više detalja.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE