utorak, 09. februar 2016

Aktuelno

Avganistanski predsednik u Vašingtonu

Hamid Karzai sastao se danas sa sekretarom za odbranu Lionom Panetom, dok administracija donosi odluke o budućnosti američkog vojnog angažovanja u Avganistanu

Sekretar za odbranu Lion Paneta i avganistanski predsednik Hamid KarzaiSekretar za odbranu Lion Paneta i avganistanski predsednik Hamid Karzai
x
Sekretar za odbranu Lion Paneta i avganistanski predsednik Hamid Karzai
Sekretar za odbranu Lion Paneta i avganistanski predsednik Hamid Karzai
Glas Amerike
Paneta je pozdravio, kako se izrazio, "poslednje poglavlje" u naporima da se obezbedi samouprava u Avganistanu i izbegne situacija u kojoj bi ta zemlja ponovo postala utočište terorista. On je ocenio da je više od deset godina rata utrlo put Avganistanu da se oslanja na sopstvene snage. Karzai je odgovorio da ceni višegodišnju podršku koju je Avganistan dobijao od SAD i drugih saveznika.

Mnoga nerazrešena pitanja vezana za budućnost Avganistana dominiraće sutrašnjim
razgovorima u Beloj kući između predsednika Baraka Obame i predsednika Avganistana.
 
“Poseta je tek počela, a ja ću se tokom sledeća dva dana sastati sa članovima Senata i administracije. Nadam se da ću se vratiti u Avganistan sa onim što Avganistanci očekuju od mene,” rekao je Karzai.
 
Prema sadašnjim planovima, Sjedinjene Države će do kraja iduće godine povući skoro 68 hiljada vojnika iz Avganistana. Međutim, plan je povezan sa ispunjavanjem nekoliko uslova, uključujući spremnost avganistanskih snaga da preuzmu odgovornost za bezbednost zemlje.
 
Penzionisani pukovnik Tomas Linč, inače autor nove knjige o budućnosti Avganistana pod naslovom “Talibanistan”,  kaže da je planirano povlačenje možda preuranjeno.
 
“Lično smatram da sadašnja situacija u Avganistanu i u regionu nije najpogodnija za brzo povlačenje američkih i snaga zapadnih zemalja. Mislim da oružane snage i snage bezbednosti Avganistana iziskuju obimnu logističku i operativnu pomoć. Verujem da je još uvek potrebno partnerstvo između avganistanskih antiterorističkih jedinica i sličnih američkih i zapadnih jedinica,” kaže Linč.
 
Brajan Fišerman, ekspert za antiterorizam u Fondaciji za novu Ameriku, predviđa opasnu i mučnu budućnost Avganistana ukoliko dođe do američkog vojnog povlačenja.
 
“Veoma sam pesimističan u pogledu avganistanske vlade. Ne mislim da će Taliban nasrnuti na Kabul u oružanim kolonama, ali verujem da realno moguće da po američkom povlačenju izbije građanski rat, pogotovo kada bude prestao da dolazi novac, kao što se to dogodilo posle sovjetskog povlačenja iz Avganistana,” smatra Fišerman.
 
Iako je predsednik Karzai često kritikovao američke akcije u Avganistanu, on je takođe izražavao želju da SAD zadrže prisustvo u njegovoj zemlji.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
08.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE