sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Razmena Iranskih talaca u Siriji

Sirijski pobunjenici oslobodili su 48 Iranaca u zamenu za više od 2 hiljade zatvorenika koje je držala sirijska vlada

Iranski koje su oslobodili sirijski pobunjenici stigli su u jedan hotel, u DamaskuIranski koje su oslobodili sirijski pobunjenici stigli su u jedan hotel, u Damasku
x
Iranski koje su oslobodili sirijski pobunjenici stigli su u jedan hotel, u Damasku
Iranski koje su oslobodili sirijski pobunjenici stigli su u jedan hotel, u Damasku
Glas Amerike
Grupa od 48 Iranaca koje su sirijski pobunjenici zadržali kao taoce stigla je u jedan hotel u Damasku pošto je razmenjena sa više od 2 hiljade zatvorenika, koje je držala vlada predsednika Bašara al-Asada.
 
Razmena ugovorena uz posredstvo Turske i Katara odvija se u nekoliko sirijskih gradova, uključujući Damask, Latakiju, Homs, Idlib i Alepo. To je, po svemu sudeći, prva velika razmena zatvorenika tokom skoro dvogodišnjeg građanskog rata u Siriji.
 
Turska dobrotvorna organizacija Fondacija za humanitarnu pomoć koordiniše razmenu i bila je uključena u diplomatske razmene prethodnih nekoliko meseci. Predstavnik te grupe, Hisein Oruč, rekao je da se među 2130 pretežno sirijskih zatvorenika nalaze četiri Turčina i jedan Palestinac. Turski mediji izveštavaju da se među onima koje oslobađa sirijska vlada nalazi i više od 70 žena.
 
Sirijski pobunjenici tvrde da su zarobljeni Iranci povezani sa elitnom iranskom Revolucionarnom gardom i da su zadržani dok su bili u “izviđačkoj misiji”. Iran je demantovao tu tvrdnju i kaže da je reč o šiitskim hodočasnicima u poseti verskim objektima u Siriji.
 
Iran je najsnažniji regionalni saveznik Sirije.
 
U međuvremenu, ruski mediji izveštavaju da će se funkcioneri Sjedinjenih Država i Rusije sutra u Ženevi sastati sa izaslanikom Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdarom Brahimijem, u nastojanju da pronađu političko rešenje za krizu u Siriji.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE