nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno

Pretres silovateljima u Nju Delhiju

U Nju Delhiju je počeo ubrzani sudski proces petorici od šestorice osumnjičenih za grupno silovanje, koji će biti održavan van očiju javnosti.

Policijski autobus kojim su, kako se veruje, optuženi silovatelji dovedeni na današnji pretres u Nju DelhijuPolicijski autobus kojim su, kako se veruje, optuženi silovatelji dovedeni na današnji pretres u Nju Delhiju
x
Policijski autobus kojim su, kako se veruje, optuženi silovatelji dovedeni na današnji pretres u Nju Delhiju
Policijski autobus kojim su, kako se veruje, optuženi silovatelji dovedeni na današnji pretres u Nju Delhiju
Glas Amerike
Sudija Namrita Agarval koja vodi proces, objavila je to danas, ubrzo pošto su optuženi stigli u sud na pretres. Ona je rekla da je sledeći pretres zakazan za 10. januar, ali ne i kada će početi suđenje.

Posle glasnih protesta advokata koji su negodovali zbog toga što su optuženicima dodeljeni pravni savetnici i zbog gužve koju su stvorili lokalni i strani izveštači, sudija Namrita Agarval je ispraznila sudnicu. Šestorica optuženih, među kojima je i jedan maloletnik, optuženi su za napad na 23-ogodišnju devojku i njenog prijatelja, pošto su ih 16. decembra namamili u autobus u Nju Delhiju.

Obe žrtve su premlaćene gvozdenom šipkom, devojka je grupno silovana, a zatim su oboje izbačeni iz autobusa. Nesrećna devojka, čije ime još nije objavljeno, preminula je 29. decembra u bolnici u Singapuru, gde je prebačena na lečenje.

Indijske vlasti optužile su silovatelje za ubistvo, silovanje, otmicu i druge prestupe. Funkcioneri kažu da će, ako njihova krivica bude dokazana, tražiti smrtne kazne.
U nastojanju da obezbede sebi lakše presude dvojica od optuženih izjavila su da žele da svedoče u korist optužbe. Šesti optuženi je mlađi od 18 godina pa će njemu biti suđeno u posebnom postupku.
 
Indija je osnovala sud koji će ovaj proces voditi po ubrzanom postupku. U Nju Delhiju, koji neki nazivaju indijskom “prestonicom silovanja”, osnovano je pet takvih sudova koji će se baviti slučajevima seksualnog napastvovanja i drugim zločinima protiv žena. Time bi trebalo da se zaobiđe indijski pravosudni sistem koji je preopterećen predmetima toliko da mnogi od njih čekaju po nekoliko godina na početak suđenja.
 
Silovanje i smrt 23-godišnje Indijke izazvali su izlive gneva širom zemlje. Demonstranti su tražili pooštravanje kazni za silovanje, reformu policije i promenu načina na koji se tretiraju žene u Indiji.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE