sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Dva Sudana nastoje da poboljšaju odnose

Sudan i Južni Sudan nastoje da prevaziđu probleme koji sprečavaju primenu sporazuma o graicama, postignutog u septembru

Predsednik Sudana Omar al-Bašir na razgovorima sa liderom Južnog Sudana u Adis AbebiPredsednik Sudana Omar al-Bašir na razgovorima sa liderom Južnog Sudana u Adis Abebi
x
Predsednik Sudana Omar al-Bašir na razgovorima sa liderom Južnog Sudana u Adis Abebi
Predsednik Sudana Omar al-Bašir na razgovorima sa liderom Južnog Sudana u Adis Abebi
Glas Amerike
Predsednici Sudana i Južnog Sudana sastali su se danas u Adis Abebi, drugog dana razgovora o problemima koji sprečavaju sklapanje važnih bezbednosnih i ekonomskih sporazuma.
 
Sudanski predsednik Omar al-Bašir i predsednik Južnog Sudana, Salva Kir, zajedno sa saradnicima, razgovaraju uz posredstvo Taboa Mbekija koji predstavlja Afričku uniju.
 
Dvojica lidera sinoć su učestovala na radnoj večeri sa svojim domaćinom, etiopskim premijerom Mailemarijamom Desalenom.
 
Nema zvaničnog izveštaja o predmetu diskusija ali se nagađa da je jedna od tema demilitarizovana pogranična zona na koju su dve države pristale u septembru.
 
Prošlog aprila, sporovi oko granice i nalazišta nafte umalo nisu izazvali rat između dva Sudana. Prema septembarskom sporazumu obe zemlje bile su obavezne da povuku svoje trupe najmanje 10 kilometara od granice.
 
Proizvođači nafte u Južnom Sudanu ne mogu da nastave slanje nafte kroz sudanski naftovod pre nego što se sporazumi sprovedu u delo, dok istovremeno obustava prihoda od nafte nanosi štetu ekonomijama obe zemlje.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE