četvrtak, 05. maj 2016

Aktuelno

Lavrov: Rešiti sirijsku krizu dijalogom

Ruski šef diplomatije je zameniku sirijskog ministra spoljnih poslova, koji je doputovao u Moskvu, rekao da mirno rešenje sukoba „nema alternativu“

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov (arhivski snimak)Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov (arhivski snimak)
x
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov (arhivski snimak)
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov (arhivski snimak)
Glas Amerike
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ponovio poziv međunarodnog mirovnog izaslanika da se sirijski građanski rat rešava nacionalnim dijalogom i političkim procesom koji bi podržala vlada.

Lavrov je zameniku sirijskog ministra spoljnih poslova Fejsalu Makdadu, koji je doputovao u Moskvu, rekao da mirno rešenje sukoba „nema alternativu“. U posebnoj izjavi za rusku agenciju „Interfaks“, Lavrov je upozorio da će doći do „krvavog meteža“ ako se sirijski građanski rat nastavi. On je kazao da se šanse za uspostavljanje prelazne vlade smanjuju, ali da još postoje.

Nešto ranije, međunarodni mirovni izaslanik Lakdar Brahimi je izjavio da bilo koja sirijska prelazna vlada mora da predstavlja „stvarnu promenu“ i dobije potpuna ovlašćenja da vodi zemlju do novih izbora. Lavrov je rekao da rešenje mora da obuhvati širi unutarsirijski dijalog i politički proces zasnovan na akcionom planu pripremljenom u Ženevi, koji je u junu dobio međunarodnu podršku.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Makdad uvažio ruski stav. Portparol Sirijske nacionalne koalicije Valid al-Buni, na konferenciji za novinare u Istanbulu, rekao je da će njegova grupacija prihvatiti svako rešenje iz kojeg su isključeni predsednik Asad i njegovi pomoćnici.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE