ponedeljak, 02. maj 2016

Aktuelno

Berza pada dok cene kuća rastu

Investitori strahuju od toga što nema nagoveštaja da se demokrate i republikanci vraćaju pregovorima uoči nastupanja "fiskalne provalije"

Ovogodišnja pretpraznična kupovina razočarala je investitore na berziOvogodišnja pretpraznična kupovina razočarala je investitore na berzi
x
Ovogodišnja pretpraznična kupovina razočarala je investitore na berzi
Ovogodišnja pretpraznična kupovina razočarala je investitore na berzi
Glas Amerike
Politički zastoj u Vašingtonu u vezi sa smanjenjem državnih troškova i povećanjem poreza obeshrabruje investitore, pa su vrednosti deonica na američkim berzama danas već treći put u padu.
 
Tokom popodnevnog trgovanja vodeći indeksi u Njujorku pali su čak za 0,7 procenta.
 
Dekan Fakulteta za javnu politiku, na Univerzitetu države Merilend, Don Ketl, kaže da bi vrednosti deonica, ako ne bude bar nagoveštaja napretka ka dogovoru, mogle da dožive i veći pad.
 
Investitori su zabrinuti zato što nema nikakvih znakova koji bi nagoveštavali da se predsednik Obama i opozicioni republikanci vraćaju za pregovarački sto.
 
Ako dogovora ne bude, 1. januara automatski će stupiti na snagu duboki rezovi u državnim troškovima i veći porezi za sve Amerikance. Mnogi ekonomisti smatraju da će pad u tu, takozvanu “fiskalnu provaliju” veoma smanjiti potražnju, ponovo gurnuti ekonomiju u recesiju i povećati nezaposlenost.
 
Investitore takođe brine to što je pretpraznična maloprodaja porasla jedva za 7 desetih jednog procenta, u poređenju sa istim periodom prošle godine.
 
S druge strane, privatna istraživačka grupa S/P/Kejs-Šiler daje optimističku sliku u sektoru nekretnina. Prema njihovom indeksu, cene kuća i stanova porasle su u oktobru za 4,3 procenta u odnosu na prethodni mesec.
 
Ozbiljni problemi u tom sektoru bili su jedan od ključnih razloga za pad ekonomije.
 
Ali ekonomisti kažu da su uprkos ovom porastu cene kuća i stanova i dalje daleko ispod nivoa pre krize, što znači da su nekretnine još relativno pristupačne kupcima.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE