Linkovi

Nove mere za kontrolu oružja


Predsednik Barak Obama govori u Beloj kući
Predsednik Barak Obama govori u Beloj kući

Bela kuća je obelodanila prve korake ka planu za kontrolu naoružanja, dok Sjedinjene Države tuguju za žrtvama masakra u osnovnoj školi u Konektikatu

Dok se u Konektikatu nastavljaju sahrane posle masakra 20 dečaka i devojčica i šest žena, predsednik Barak Obama traži način da zaustavi nasilje. On je danas rekao da želi da Bela kuće povede akciju u pogledu kontrole oružja i do kraja januara izađe sa predlogom koji bi on mogao da predstavi u svom Govoru o stanju unije idućeg meseca.

Predsednikova inicijativa je odgovor na nacionalno zaprepašćenje posle prošlonedeljnog masakra, koji je naveo i dugotrajne pristalice prava na posedovanje oružja da preispitaju svoj stav i glavnu investicionu kompaniju da ponudi na prodaju svoju kompaniju za proizvodnju oružja.

„Činjenica da ne možemo da spečimo svaki čin nasilja, ne znači da ne možemo postojano da smanjimo nasilje i sprečimo najgore nasilne činove. Zbog toga sam zatražio od potpredsedika da povede akciju i uključi članove mog Kabineta i spoljnih organizacija i do kraja januara pripremi konkretne predloge koje nameravam da potom sprovedem bez odlaganja.“

Obama je rekao da iako podržava pravo Amerikanaca da poseduju oružje, treba uložiti ozbiljne napore u sprečavanje daljeg nasilja i da masakr u Konektikatu prošlog petka treba da posluži kao poziv na uzbunu.

„Ogromna većina odgovornih vlasnika oružja koji se povinuju zakonu, treba da bude među prvima koji će sprečiti nekolicinu neodgovornih prekršilaca zakona da kupuju vojno oružje. Mogu da se opkladim da oni ne misle da su korišćenje oružja i upotreba zdravog razuma nesaglasne ideje, da neuravnotežen čovek ne bi trebalo toliko lako da se domogne vojnog oružja i da bismo u današnjoj eri tehnologije morali da budemo u stanju da proverimo nečiju kriminalnu prošlost, pre nego što on ili ona mogu da kupe pušku na nekom sajmu oružja.“

Predsednik je istakao da će za sprovođenje novih mera biti potreban kompromis i, pre svega, hrabrost. U međuvremenu, danas je sahranjena Don Hoksprang, direktorka škole u kojoj se u petak dogodio masakr. Takođe je sahranjena jedna od ubijenih učiteljica i najmanje troje od ubijene dece.

U Njutaunu, U Konektiketu, juče je obnovljena nastava u svim školama osim škole Sendi huk. Funkcioneri kažu da se radi na premeštanju učenika iz te škole u jednu školu u obližnjem gradu Monrou, po mogućstvu u januaru.

Inspektori i dalje nastoje da ustanove šta je podstaklo 20-godišnjeg Adama Lanzu da najpre ubije svoju majku u njenoj kući, a zatim uzme neke od njenih oružja, uključujući jednu automatsku pušku, i tako naoružan dođe u osnovnu školu.

Demokratska senatorka iz Kalifornije, Dajen Fajnstajn, autorka zakona o zabrani automatskog oružja koji je istekao 2004, izjavila je da će odmah na početku zasedanja novog sastava Kongresa, u januaru, predložiti nov sličan zakon.
XS
SM
MD
LG