četvrtak, 11. februar 2016

Aktuelno

Vojska u Egiptu moći će da hapsi građane

Egipatski predsednik dao vojsci zadatak da pruža podršku policiji tokom referenduma, dok opozicija upozorava na mogućnost novih sukoba

Vojnici na tenku ispred predsedničke palate u Kairu Vojnici na tenku ispred predsedničke palate u Kairu
x
Vojnici na tenku ispred predsedničke palate u Kairu
Vojnici na tenku ispred predsedničke palate u Kairu
Glas Amerike
Egipatski predsednik Mohamed Morsi ovlastio je pripadnike oružanih snaga da hapse civile u okviru dekreta čiji cilj je osiguravanje bezbednosti tokom referenduma u subotu.
 
Predsednikovim naređenjem vojska je dobila zadatak da pruža podršku policiji u zaštiti, kako je rečeno, “vitalnih institucija”.
 
Koalicija egipatske liberalne opozicije zvanično je odbacila predsednikov plan za održavanje referenduma o novom ustavu, koji su uglavnom sastavile Morsijeve islamističke pristalice.
 
U saopštenju objavljenom kasno sinoć, predstavnik Nacionalnog fronta spasa rekao je da nacrt ustava ne predstavlja egipatski narod na adekvatan način, dodajući da će održavanje referenduma izazvati nove konfrontacije u zemlji.
 
Pomenuta koalicija pozvala je sutra na masovne proteste protiv referenduma. Ali neki posmatrači kažu da nacrt ustava ima dobre šanse da bude usvojen jer Morsijeva stranka Muslimansko bratstvo ima sposobnost da organizuje veliki broj pristalica da glasaju.
 
Mnogi sekularni Egipćani strahuju da će predloženi ustav potkopati građanske slobode zbog toga što se oslanja na šerijatsko pravo dok se u njemu uopšte ne pominju prava žena. Ustavotvorna skupština kojom su dominirali islamisti odobrila je taj dokument prošlog meseca pošto su je liberalni i hrišćanski članovi napustili žaleći se da se njihova gledišta uopšte ne uzimaju u obzir.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
10.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE