nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno

Demonstracije ispred predsedničke palate

Protivnici egipatskog predsednika Morsija traže odlaganje referenduma o novom ustavu dok mu njegove pristalice izražavaju podršku

Tenkovi egipatske vojske obezbeđuju prostor oko predsedničke palate u KairuTenkovi egipatske vojske obezbeđuju prostor oko predsedničke palate u Kairu
x
Tenkovi egipatske vojske obezbeđuju prostor oko predsedničke palate u Kairu
Tenkovi egipatske vojske obezbeđuju prostor oko predsedničke palate u Kairu
Glas Amerike
Pristalice i protivnici egipatskog predsednika Mohameda Morsija okupljaju se ispred predsedničke palate u Kairu radi nastavka masovnih protesta koji potresaju taj grad.
 
Dopisnica Glasa Amerike u egipatskoj prestonici, Elizabet Arot, kaže da su Morsijevi protivnici razgnevljeni zbog toga što egipatski lider odbija da odloži sporni referendum o ustavu i povuče svoj prošlomesečni dekret kojim je sebi odobrio obimna ovlašćenja.
 
Pristalice Muslimanskog bratstva, koje podržava Morsija, takođe se okupljaju skandirajući da zemlja odbacuje sekularizam i da želi da osnova ustava bude samo islam. Vojnici su zaštitili predsedničku palatu barikadama od betonskih blokova i bodljikave žice kako bi sprečili ponavljanje nasilja od prošle nedelje.
 
Opozicioni lideri izjavili su danas da neće učestvovati u “sveobuhvatnom” dijalogu koji je Morsi sazvao za subotu. Egipatski lider insistira da je dijalog jedino rešenje za ustavnu krizu u kojoj se našao Egipat.
 
Govoreći juće na nacionalnoj televiziji Morsi je rekao da neće dozvoliti ubistva ili sabotaže, dodajući da je tokom ovonedeljnih demonstracija ispred predsedničke palate poginulo sedmoro, a ranjeno više od 700 ljudi. Predsednik je rekao da je 80 ljudi uhapšeno zbog krivičnih prestupa, uključujući upotrebu vatrenog oružja, i rekao da su neki od uhapšenih “radili to za novac”.
 
Američki predsednik Barak Obama razgovarao je juče telefonom sa Morsijem kako bi mu preneo svoju “duboku zabrinutost” zbog pogibija i ranjavanja.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE