subota, 13. februar 2016

Aktuelno

Demonstracije u Kairu zbog ustava

Egipćani negoduju pošto je pretežno islamistička ustavotvorna skupština odobrila nacrt nmovog ustava oslonjenog na šerijatsko pravo

Prizor sa današnjih demonstracija na kairskom trgu TahrirPrizor sa današnjih demonstracija na kairskom trgu Tahrir
x
Prizor sa današnjih demonstracija na kairskom trgu Tahrir
Prizor sa današnjih demonstracija na kairskom trgu Tahrir
Glas Amerike
Egipćani nastavljaju da se okupljaju na kairskom trgu Tahrir, osmog dana protesta  protiv predsednika Mohameda Morsija i njegove pretežno islamističke ustavotvorne skupštine, koja je odobrila nacrt novog ustava.

Ustavotvorna skupština, koju je bojkotovao jedan broj hrišćanskih i liberlanih poslanika, jednoglasno je odobrila da principi islamskog prava budu glavni izvor zakonodavstva. Tekst sa 234 člana odobren je na maratonskoj sednici koja je trajala od četvrtka popodne do petka ujutro. Predsednik Morsi je u jučerašnjem razgovoru za državnu televiziju rekao da će njegov dekret prestati da važi čim bude sproveden planirani referendum.

To je privremeni dekret, koji će trajati dok ustavna skupština ne bude odobrila nacrt teksta, posle čega će narod odlučivati o tome. Stvar će ići pred one koji su ovlašćeni da odlučuju, a predsednik poseduje isključivo izvršnu vlast,” rekao je Morsi.

Odobravanje dokumenta je pomereno unapred jer najviši sud u zemlji - Ustavni sud - u nedelju treba da donese odluku o eventualnom raspuštanju ustavne skupštine. 
Egipćani u međuvremenu nastavljaju da se okupljaju na kairskom trgu Tahrir, osmog dana protesta protiv Morsijevog dekreta. Demonstranti optužuju predsednika da se ponaša kao diktator.

Najmanje dva demonstranta su poginula, dok je na stotine ljudi povređeno širom zemlje otkako je Morsi objavio tu odluku. Oko 30 liberala i hrišćana odlučilo je da bojkotuje ustavotvornu skupštinu optužujući islamiste lojalne predsedniku Morsiju za otimanje procesa.  Referendum o novom ustavu biće održan za dve nedelje.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
12.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE