sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Ratni roboti su bliska budućnost

Međunarodne organizacije traže potpisivanje konvencje koja bi sprečila da robotizovani borbeni sistemi sami biraju ciljeve

Američki bespilotni avion, takozvani "dron", tipa RQ-4 Global hokAmerički bespilotni avion, takozvani "dron", tipa RQ-4 Global hok
x
Američki bespilotni avion, takozvani "dron", tipa RQ-4 Global hok
Američki bespilotni avion, takozvani "dron", tipa RQ-4 Global hok
Sela Henesi
Oruđa koja operišu bez ljudske posade sve su češća pojava u savremenim ratovima. Izraelski antiraketni sistem nazvan „Gvozdena kupola“, sam otkriva opasnost od dolazeće rakete i šalje upozorenje operatoru, koji izdaje komandu za lansiranje presretačke rakete. 

Taj sistem je, tokom nedavnog oružanog sukoba između Izraela i Gaze, uništio između 80 i 90 odsto palestinskih raketa.

Bespilotne letelice takođe igraju važnu ulogu, posebno u američkim vojnim operacijama.  Pomoću njih je moguće vršiti izviđanje terena, identifikaciju ciljeva, kao i sam oružani napad, ali samo kada takvu naredbu izda operator.

Međutim, Dejvid Mefam, direktor Hjuman rajts voča u Britaniji, kaže d
a bi u roku svega nekoliko decenija ta tehnologija mogla da potpuno isključi ljudski faktor. 

“Dronovi još uvek nisu potpuno autonomno oružje. Oni iziskuju ljudsku intervenciju u smislu određivanja cilja i davanja komande da se cilj gađa, ali to je postojeći trend u zapadnim vojskama u poslednjih nekoliko godina. Naredni tehnološki korak biće potpuno uklanjanje ljudskog faktora iz tog kruga,” kaže Mefam.

Hjuman rajts voč je zajedno Odsekom za međunarodnog pravo na Univerzitetu Harvard izdao izveštaj u kojem se tvrdi da bi zapadne vojske u roku od 30 godina mogle da budu naoružane takozvanim, autonomnim robotima ubicama,” kaže Mefam.

Eksperti tvrde da bi se time povećao broj civilnih ratnih žrtava. U cilju sprečavanja takvog razvoja, pokrenuta je kampanja za sklapanje globalnog dogovora kojim bi se zabranila upotreba pomenutog oružja, slično sporazumu o zabrani kasetnih bombi.
Dejvid Mefam nastavlja:

“Jedna od stvari koje sputavaju povratak na varvarizam u kontekstu ratovanja jeste postavljanje razlike između borca i civila. Mi sada brinemo da bi ta razlika mogla da iščezne pojavom  robotizovanog oružja, koje ne ume da razlikuje između deteta sa  sladoledom u ruci i nekoga sa oružjem u ruci.”

Predstavnici američke i drugih vojski negiraju mogućnost uklanja ljudskog nadzora nad odlukama o smrtonosnoj upotrebi oružja. Ali, britanski nezavisni vojni ekspert Hjugo Rouzmont, smatra da bi trebalo održati javnu raspravu o budućnosti autonomne tehnologije, i to ne samo u proizvodnji oružja.

“Postoji potreba za javnom diskusijom u pogledu šire primene takve tehnologije, na primer u spašavanjima posle katastrofa i pružanju humanitarne pomoći. Takve tehnologije bi  mogle da budu koriste u pomenutim okolnostima i o tome bi trebalo raspravljati u okviru šire rasprave o njihovoj autonomiji,” kaže Rouzmont.

Rouzmont tvrdi da bi roboti mogli da budu veoma korisni u budućnosti. Francuska je uputila robote sa daljinskim upravljanjem kao pomoć u saniranju nuklearne elektrane u Fukušimi oštećene u prošlogodišnjem cunamiju i potonjem zemljotresu na severu Japana. A to je samo jedan od korisnih poslova koje bi mogle da obavljaju autonomne mašine.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE