sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Curenje amonijaka na svemirskoj stanici

Dvoje astronauta pokušava da na spoljašnjoj strani stanice pronađe kvar na sistemu za klimatizaciju iz koga curi tečnost za hlađenje

Komandant Međunarodne svemirske stanice Sunita Vilijams tokom današnje popravke na spoljašnjoj strani staniceKomandant Međunarodne svemirske stanice Sunita Vilijams tokom današnje popravke na spoljašnjoj strani stanice
x
Komandant Međunarodne svemirske stanice Sunita Vilijams tokom današnje popravke na spoljašnjoj strani stanice
Komandant Međunarodne svemirske stanice Sunita Vilijams tokom današnje popravke na spoljašnjoj strani stanice
Glas Amerike
Dvoje članova posade Međunarodne svemirske stanice izašlo je danas u slobodan prostor da bi premostili deo sistema za hlađenje na kojem se pojavila pukotina.
 
Inženjeri smatraju da je jedan od radijatora sistema za hlađenje pogodio mikrometeorit ili komad svemirskog otpada, izazvavši pukotinu kroz koju ističe amonijak. Pomenuti radijatori oslobađaju toplotu nakupljenu u stanici.
 
Komandant stanice Sunita Vilijams i inženjer leta Akihiko Hošide obukli su danas svemirska odela i rano popodne, po srednjoevropskom vremenu, izašli iz stanice kako bi u sistem hlađenja uključili rezervni radijator. Ako problem ne bude rešen astronauti će morati da izađu još jednom, a za pronalaženje mesta curenja amonijaka možda će biti potrebno nekoliko nedelja.
 
Vilijams i Hošide bili su u neprestanom kontaktu sa inženjerima NASE u Kontrolnom centru na zemlji dok su pokušavali da poprave kvar.
 
Dok su njih dvoje radili van stanice preostala četiri člana posade raspakivala su teret koji je ruska teretna kapsula Progres juče dopremila na stanicu.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE