sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Rat u Siriji mogao bi da se proširi

Međunarodni posrednik za Siriju Lakdar Brahimi kaže da bi konflikt u Siriji mogao da se prelije preko granica u susedne zemlje

Libanski predsednik Mišel Sulejman (levo) u razgovoru sa izaslanikom UN i Arapske lige Lakdarom BrahimijemLibanski predsednik Mišel Sulejman (levo) u razgovoru sa izaslanikom UN i Arapske lige Lakdarom Brahimijem
x
Libanski predsednik Mišel Sulejman (levo) u razgovoru sa izaslanikom UN i Arapske lige Lakdarom Brahimijem
Libanski predsednik Mišel Sulejman (levo) u razgovoru sa izaslanikom UN i Arapske lige Lakdarom Brahimijem
Glas Amerike
Međunarodni posrednik za Siriju Lakdar Brahimi kaže da bi građanski rat u Siriji mogao da se proširi preko bliskoistočnih granica i pretvori u sveopšti konflikt, ako se tamošnje nasilje ne zaustavi.
 
Govoreći danas posle razgovora u susednom Libanu Brahimi je pozvao vladu predsednika Bašara al-Asada da povede u sprovođenju predloženog prekida vatre tokom praznika Kurban bajrama koji počinje iduće nedelje. Prema njegovim rečima, sirijska opozicija mu je saoštila da će odmah uzvratiti na to ako vlada bude napravila prvi korak.
 
U traganju za rešenjem za 19-mesečni konflikt u Siriji izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige posetio je sunitske muslimanske države koje pružaju podršku sirijskim pobunjenicima, kao i šiitski Iran koji je najsnažniji Asadov saveznik.
 
Brahimi se danas sastao sa libanskim predsednikom Mišelom Sulejmanom, premijerom Nadžibom Mikatijem i predsedavajućim libanske skupštine. On je u nedelju razgovarao i sa iranskim liderima koje je pozvao da podrže predloženi prekid vatre tokom predstojećeg muslimanskog praznika.
 
U međuvremenu, u Siriji se nastavljaju borbe. Opozicione grupe kažu da su pobunjenici oborili jedan sirijski vojni helikopter dok sirijski vojnici nastoje da ponovo zaposednu severozapadni grad Maaret al-Numan, koji leži duž autoputa Damask – Alepo.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE