Linkovi

Razgovori o Siriji bez rezultata


Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi, u razgovoru sa novinarima u Ženevi
Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi, u razgovoru sa novinarima u Ženevi

Razgovor međunarodnog izaslanika za Siriju Lakdara Brahimija sa funkcionerima SAD i Rusije nije doveo do rešenja za građanski rat u toj zemlji

Međunarodni izaslanik Lakdar Brahimi izjavio je da njegov razgovor u Ženevi sa američkim i ruskim funkcionerima nije doveo do dogovora o tome kako zaustaviti građanski rat u Siriji.

Brahimi je danas u evropskom sedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi razgovarao iza zatvorenih vrata sa zamenikom ruskog ministra inostranih poslova Mihailom Bogdanovom i zamenikom američkog državnog sekretara Vilijamom Bernsom.

Posle razgovora Brahimi je rekao novinarima da su sve strane isticale potrebu pronalaženja političkog rešenja za tu krizu. Ali on je priznao da to rešenje neće biti pronađeno uskoro, dodajući: “ako me pitate da li je rešenje pred nama, nisam siguran da jeste”.

Današni sastanak održan je u vreme kada su sirijski pobunjenici izvestili o zauzimanju važne sirijske vazduhoplovne baze.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su pobunjenici posle višednevnih borbi potpuno preuzeli kontrolu nad vazduhoplovnom bazom Taftanz, na severu zemlje. Izveštaj nije moguće proveriti iz nezavisnih izvora jer Sirija ne dozvoljava stranim novinarima ulazak u zemlju.

Pomenuta organizacija postavila je na internetu video za koji kaže da prikazuje sirijske vojnike kako beže iz baze, dok se u blizini diže gust dim.

Sirijska opservatorija je takođe saopštila da je baza napadnuta iz vazduha kratko vreme pošto su je preuzeli pobunjenici.

Jedan predstavnik grupe rekao je da je reč o najvećoj vojnoj bazi koju su pobunjenici zauzeli od početka ustanka protiv predsednika Bašara al-Asada, pre 22 meseca. Prema izveštajima, pobunjenici su u bazi zatekli veliku količinu naoružanja i vojne opreme.
XS
SM
MD
LG